За последните няколко седмици нови военни конфликти избухват по света - първо в Нагорни Карабах, а преди дни - и в ивицата Газа се възобновиха дългогодишни конфликти. Свързано ли е това с войната на Русия в Украйна? Или просто това е нашият евроцентризъм, според който всичко е важно, само ако ни засяга?

По темата разговаряме с международния редактор на Клуб Z Веселин Желев.

"Не смятам, че конците на всички конфликти се дърпат от едно и също място. Но има връзки между конфликтите. Колкото повече въоръжени конфликти има, толкова повече се отвлича вниманието от главната европейска война - в Украйна. От което изгода има Русия. И второ - отвличат се ресурси от тази война", отбеляза той.

Според него обаче конфликтът между Азербайджан и Армения няма как да е започнат без одобрение от Кремъл - и вероятно е наказание за плахия опит на арменските управляващи да обърнат страната си към Европа.

Какви са целите на "Хамас"? Има ли ясен план, или това е поредната бомба в Близкия Изток, която има само за цел отново да запали конфликта между араби и израелци? Защо общественото мнение на Запад, традиционно защитаващо и Палестина, сега е изцяло в подкрепа на Израел?

Ще могат ли САЩ и Европа да помагат на Украйна и Израел едновременно? Ще се възползват ли Китай от това?

Отговорът на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 134-ти епизод на Z-Каст.

Слушайте Z-Каст и в платформите Spotify, Google Podcasts, TuneIn, Apple Podcasts.