Първият вот на недоверие срещу правителството "Денков-Габриел" очаквано бе неуспешен. При гласуването 71 бяха "за", 143 "против" - т.е. подкрепят правителството. Гласове "въздържал се" нямаше.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъства на гласуването. Депутатът от ДПС Делян Пеевски обаче бе в залата, макар от неговия глас, както и от гласовете на цялата група на ДПС, да не зависеше съдбата на правителството.

ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" имат повече от 121 депутати, които са достатъчно за управляващо мнозинство и подкрепа на правителство.

"Против" вота и за" правителството гласуваха 48 депутати от ГЕРБ (от общо 69), 62 от "Продължаваме промяната - Демократична България" (от общо 63) и 33 от ДПС (от общо 36).

Нямаше аргументи, които по същество да изискват този вот на недоверие. Само се загуби парламентарно време. Това заяви пред журналисти в парламента премиерът Николай Денков, който коментира неуспешния вот на недоверие срещу кабинета за политиката му в сектор "Енергетика".

"Опозицията тръгна с погрешен подход, аргументите им са неверни, основават се на лъжи", посочи премиерът.

Денков увери, че правителството се опитва да помогне на хората от районите на въглищните централи. 

"Днес сутринта бях в Пловдив, в индустриалната зона. Има всички предпоставки да се развие подобна индустриална зона в Стара Загора и другите градове", посочи премиерът. 

Той изрази благодарност към всички народни представители, които в днешното гласуване в пленарната зала са подкрепили правителството. 

"Важно е да има политическа подкрепа. Без нея нищо не можем да свършим. Ценя високо всеки един глас "за" (в случая "против" вота - б.р.). Това ни дава основание да продължим и да си изпълняваме управленската програма", посочи Денков. 

На въпрос как ще коментира отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от днешното гласуване, Денков отговори:

"Питайте го него. Аз няма какво да коментирам". 

И допълни:

"Аз съм готов да изслушвам всеки, който има нещо да каже и би било полезно. Чувам всеки, който подхожда добронамерено и конструктивно. Ако г-н Борисов има подходящи предложения, аз ги чувам. Ако има нещо, с което не съм съгласен, действам по начина, по който аз смятам за правилен. За мен е ключово да си работим по приоритетите и да си изпълняваме програмата, както и да имаме парламентарна подкрепа за законите, които са важни". 

Според него нов вот на недоверие срещу кабинета, този път за политиката му в сферата на сигурността и отбраната, отново ще бъде "загуба на време".