Знаково - "Движението за права и свободи" ще подкрепи правителството при гласуването утре на вота на недоверие, внесен от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". 

Такава заявка даде неформалният лидер и говорител на партията - санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски днес в отговор на журналистически въпроси.

Макар съдбата на вота на тема енергетика да е предизвестена поради факта, че вносителите нямат 121 гласа, за да е успешен, бе любопитно как ще гласува ДПС, тъй като при гласуването на кабинета "Денков-Габриел" го подкрепиха само двама депутати - Пеевски и формалният лидер на партията Мустафа Карадайъ. Останалите народни представители от Движението бяха в залата, но не участваха в гласуването.

Думите на Пеевски от днес "Да, единодушно ще подкрепим правителството" би следвало да означават, че групата ще гласува с "против". (В краен случай "въздържал се". А може и да не гласува).

Любопитно бе и как ще гласуват от ГЕРБ и ще участват ли изобщо в гласуването, каквато дискусия се води в партията.

"Разбира се, че ще подкрепим правителството, особено в такава международна обстановка", даде обаче заявка малко по-рано днес лидерът Бойко Борисов.

Все пак, очаква се от партията на Борисов да изпратят сигнал до "Продължаваме промяната-Демократична България", за какъвто се счита и фактът, че днес в зала се регистрира по-малко от половината парламентарна група.

Възраждане", БСП и "Има такъв народ" имат едва 70 гласа - 71 с независимия Радостин Василев, който също се е подписал под искането за вот на недоверие.