Мъж, въоръжен с нож, уби учител и рани няколко други хора в училище в северна Франция, съобщиха световните медии. Властите в страната третират нападенитео като терористичен акт.

То се случва в Арас, град с 42 000 жители, на около 40 км югозападно от Лил, близо до белгийската граница. Нападателят нахълтва в класната стая с нож, убива един учител, ранява тежко други двама. Ученици и учители се опитват да се защитят със столове срещу него. Той е крещял "Аллах акбар" ("Бог е велик"), традиционно за подобни нападения.

Според френските служби става дума за роден в Русия чеченец, радикален ислямист. Той е бил ученик в школото, заедно с него е задържан и брат му, който още посещава училището - макар да не е ясно дали е работил с него.

След 2015 и 2016 г. терористичните актове във Франция намаляха, но не изчезнаха. Преди 3 години друг учител - Самюел Пати - бе обезглавен от радикален ислямист, след като показа на ученици карикатури на Мохамед като демонстрация на свободата на словото. Няскоро учител по испански в югозападна Франция също бе убит от 16-годишен ученик, но този случай не бе обявен за тероризъм.

Страната остава в режим на повишено внимание, и властите са заявили, че полицията и службите за разузнаване редовно предотвратяват заговори. 

Френските политици реагираха бързо на атаката в Арас. Законодателите в долната камара на парламента спряха работата си в знак на солидарност с жертвите и обявиха минута мълчание. Президентът Еманюел Макрон пък замина за малкия град.