Шефът на Професионалната футболна лига Атанас Караиванов призова за незабавно уволнение на националния селекционер Младен Кръстаич заради изявление на сърбина снощи на пресконференция преди днешния приятелски мач Албания - България. 

Кръстаич и без това е близо до раздяла с поста, след като в събота селекцията ни бе унизена с 0:2 от Литва на стадион "Васил Левски" и на арената проехтяха възгласи "оставка".

Твърди се, че почти сигурно той ще бъде освободен от Изпълкома на БФС след дни и тимът ще доиграе квалификациите - в които вече се бори само да не е последен в групата, с нов наставник.

"Не е моментът да говоря тук за големия проблем в българския футбол, защото ще изглежда като оправдание, така отговори Кръстаич снощи на въпрос за бъдещето си. - Вижте в Сърбия и Хърватия колко чужденци играят и си направете сметката. Ако в българското първенство не играят българи, по-добре да го закрием. Трябва да се грижим за нашите деца. В момента аз се чувствам българин, не би трябвало аз да уреждам паспорти за българските деца. Ако това продължи като тенденция, вас скоро няма да ви има."

Атанас Караиванов, бивш журналист в БНТ, реши да отговори по следния начин на официалния сайт на БПФЛ:

"Договорът на Младен Кърстаич като национален селекционер на България трябва да бъде прекратен веднага след тази пресконференция. Той няма нито реални, нито морални правомощия да дава оценка на футболното първенство на нашата страна. Мога да го уверя, че, по редица критерии, нивото на efbet Лига е по-високо от това в Сърбия и Хърватия, които служителят на БФС ни дава за пример.

Вместо да си подаде оставката, след позорната загуба от Литва в събота в центъра на София, днес Кърстаич реши да "закрива българското първенство" от Албания. Балканска война... Колко чужденци ще играят в отборите на ЦСКА, Левски, Лудогорец или Ботев Враца, няма как да се решава от човек, който през последните месеци с всеки мач ни убеждаваше, че не разбира нищо от футбол. Националният ни отбор никога не е играл толкова слабо и объркано, изборът на титулярен състав, тактика и смени никога не са били толкова пародийни. Жалко за момчетата, които са в безизходица."

Караиванов продължава с някои числа:

"В професионалния футбол у нас има картотекирани 711 професионални футболисти, от които 511 в клубове в Първа лига. Броят на чужденците е 180 за Първа и 36 за Втора лига или около 30 процента от всички играчи, без да броим играчите с аматьорски договор във Втора лига. Проблем на нашите момчета е да се преборят за титулярните си места.

Клубният футбол на Стария континент отдавна не се дели на "местни и чужденци". Човекът, който полага неистови усилия да закрие националния ни отбор, днес ни заплаши, че има опасност да закрием първенството. Имам много приятели сърби, включително и във футбола, с които съм работил заедно."

И завършва така, както и започва - с призив за уволнение на специалиста:

Подобен екземпляр не бях срещал. Като президент на БПФЛ очаквам реакция на Борислав Михайлов и ИК на БФС и освобождаването на Кърстаич, каквото е и желанието на цялата футболна общественост у нас и феновете на футбола."