„Обясняваме на израелските власти, че осигуряването на вода за Газа е от съществено значение. Това е основно човешко право“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя и председателят на Европейския съвет говориха след извънредната видеоконференция на лидерите на страните членки на ЕС. Тя бе свикана заради атаката на „Хамас“ срещу Израел.

„Няма противоречие в това, че сме солидарни с Израел и работим за хуманитарните нужди на палестинците“, каза още Фон дер Лайен.

Тя повтори, че терористи са само бойците от „Хамас“, но не и палестинският народ.

ЕС ще продължи да помага на палестинската власт. Фон дер Лайен даде за пример, че 10 на сто от бюджета на тази власт идва от европейско финансиране.

Съюзът трябва да подкрепя Египет, който досега е подслонил значителен брой бежганци от Газа. В тази ситуация между Брюксел и Кайро трябва да бъде установено всеобхватно сътрудничество.    

Както в този случай, така и във войната в Украйна става дума за върховенството на закона и за спазването на международния ред, заяви Шарл Мишел. Той допълни, че в Близкия изток ЕС съдейства на мирния процес и за намиране на трайно мирно решение, основано на две държави, като се стреми да осигури подкрепа и за палестинските власти.

Ръководителите на страните членки решиха да увеличат обмена на данни между европейските служби за сигурност. Те отново призоваха за незабавно и безусловно освобождаване на взетите от „Хамас“ заложници, за осигуряване на възможности за евакуация и за полагане на усилия конфликтът да не се прехвърли в съседни страни.

Той бе категоричен, че атаки срещу гражданската инфраструктура не са в съответствие с международното право. Така Мишел отговори на журналистически въпрос, свързан със съобщенията за израелска въздушна бомбардировка срещу болница в Газа, взела стотици жертви.

„Има поне една държава, която се възползва (от ситуацията в Израел . б.р.), и това е Русия. Тя се опитва да покаже, че ЕС проявява двойни стандарти“, коментира Мишел по повод отношението към събитията в Украйна и Близкия изток.

Фон дер Лайен заяви, че грешат тези, които смятат, че могат да отвлекат ЕС от подкрепата за Украйна и че Европа ще трябва да избира кого да подкрепи.

„Ще докажем, че те се лъжат. Ние сме с нашите приятели в момент на необходимост за колкото е необходимо. Важното е, че нашето предложение за Многоотодишната финансова рамка сега се разглежда. И се подготвя голяма подкрепа за Украйна“, каза тя.

Вчера евродепутатите подкрепиха механизъм за Украйна за 50 милиарда евро, който трябва да помогне за възстановяването на страната. Създаването му бе предложено от Европейската комисия. Той е част от текущото преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС.