Австрия въвежда проверки по границата си с Чехия. Решението е в опит да се ограничи нелегалната миграция и да се попречи на трафикантите.

Преди това и Германия въведе проверки по границите с Полша, Чехия и Швейцария. От 2015 година Германия също проверява и хората, които влизат от Австрия.

Миналата седмица Полша, Чехия и Австрия удължиха срока на временните проверки по границите си със Словакия до началото на ноември.

Швейцария също си запазва правото да предприеме допълнителни мерки по границите си заради миграционната обстановка в Европа.

Въвеждането на гранични проверки в Шенгенското пространство е разрешено при изключителни обстоятелства, като преди това Брюксел трябва да бъде уведомен.

„Границите на Европейския съюз трябва да бъдат защитени и ако това не се прави както трябва, както е в момента, ние ще предприемем действия за нашите граници.

Засилихме защитата на границите с Австрия, Швейцария, Чешката република и Полша, за да гарантираме, че можем да предотвратим преминаването. Има много хора, които преминават през редица европейски държави, след като са пристигнали през Средиземно море или от Балканите, и първата държава, в която подават молба за убежище, е Германия”, заяви Олаф Шолц цитиран от Нова тв.