Съединените щати частично са отменили санкциите срещу правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, след като вчера бе постигнато споразумение между социалистическото правителство на Венецуела и местната опозиция, което включва план за провеждане на свободни президентски избори в страната догодина, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В изявление на Държавния департамент на САЩ и финансовото министерство, американската администрация съобщи, че ще предостави шестмесечен общ лиценз, временно разрешаващ трансакции, свързани с петролния и газов сектор във Венецуела, и втори общ лиценз, разрешаващ операции на венецуелската държавна златодобивна компания "Минервен" (Minerven), по-рано санкционирана за търговия на черния пазар.

Също така администрацията на Байдън отменя забраната за търговия с определени венецуелски суверенни облигации и финансови инструменти, принадлежащи на държавната петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA).

САЩ са готови да възстановят санкциите, ако в даден момент венецуелският режим не изпълни ангажиментите си. Белият дом очаква конкретни действия, предприети от правителството на Мадуро до края на ноември, включително упълномощаване на опозиционни кандидати да участие в предстоящите избори и "началото на освобождаването" на всички американски граждани, неправомерно задържани в страната.

"В съответствие с нашата дългогодишна политика, в резултат на това споразумение, Съединените щати ще осигурят ограничено облекчаване на санкциите, предимно в петролния и газов сектор, в отговор на това важно развитие", каза американски служител пред репортери снощи. "Нашата крайна цел на санкциите е да доведем до положителна промяна в поведението (на венецуелските власти – бел. р.)", добави служителят.

Представители на Държавния департамент също отбелязаха, че други санкции и ограничения на Венецуела остават в сила и че облекчението може да бъде изменено или отменено, ако Мадуро и неговите представители "не успеят да изпълнят ангажиментите си".

Изявлението на американските власти дойде ден, след като представители на режима на Мадуро и представители на опозицията подписаха две отделни споразумения, проправящи пътя за президентските избори, които ще бъдат под международното наблюдение на Европейския съюз, ООН и други наблюдатели през идната година.

Споразуменията между опозицията и властите във Венецуела, подписани в Барбадос, съдържат ангажименти за прилагане на редица изборни реформи, включително одит на регистъра на избирателите в страната, за който отдавна се подозира, че включва стотици хиляди починали и несъществуващи избиратели. Също така се предвижда избиратели, които сега пребивават извън страната, да могат да гласуват.

Споразумението, постигнато в Барбадос, признава, че опозицията има правото да избира свои собствени кандидати, но не вдига съществуващата забрана за определени опозиционни лидери.