Двете американки, които бяха освободени от "Хамас", се събраха със семейството си в Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Джудит Тай Раанан, на 59 години, и 17-годишната й дъщеря Натали бяха отвлечени от кибуца Нахал Оз при нападението, извършено от палестинското ислямистко движение на израелска територия на 7 октомври.

Близо две седмици по-късно, те бяха предадени вчера от "Хамас" на израелската армия на границата между ивицата Газа и Израел. Така станаха първите заложници, освободени от радикалната групировка след началото на конфликта.

Майката и дъщерята живеят в района на Чикаго. Техни роднини не скриха радостта си, че близките им са живи и здрави.

От "Хамас" казват, че са взели около 200 заложници, а други групировки в ивицата Газа - още 50. Според ислямисткото движение над 20 от пленниците са загинали при израелски въздушни удари, отбелязва Ройтерс.

1400 души бяха убити в Израел при изненадващата атака на "Хамас" - най-смъртоносното нападение срещу еврейската държава от половин век. Жертвите при израелските ответни удари в ивицата Газа вече са над 4 хиляди.

Израел се зарече да унищожи "Хамас" и да освободи всички заложници.

Премиерът Нетаняху: Не се отказваме от усилията да върнем всички отвлечени и изчезнали

Като потвърждение на горното израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща "да се бори до победа" в Газа, давайки знак, че няма да прекъсне въздушните удари и очакваната сухопътна операция в анклава.

"Двама от нашите похитени са си у дома. Не се отказваме от усилията да върнем всички отвлечени и изчезнали. В същото време ще продължим да се борим до победа", заяви тази нощ Нетаняху.

Израел е разположил танкове и войски в близост до Газа, които се готвят да атакуват палестинския анклав по суша. При израелските въздушни удари срещу Газа досега са убити най-малко 4137 палестинци, включително стотици деца, а над 1 000 000 цивилни са разселени, сочат данни на палестински официални лица. Израелски официални лица обаче отричат тези числа за брой жертви.

Междувременно американският президент Джо Байдън не чу добре въпроса на репортер, който го попита дали Израел трябва да отложи евентуална сухопътна инвазия в Газа, докато не се освободят още заложници, и отговори с "да". Въпросът беше зададен, докато Байдън се качваше по стълбите на правителствения самолет "Еър форс 1". 

"Президентът беше далеч от нас. Той не е чул целия въпрос, който звучеше така: "Бихте ли искали да видите повече заложници освободени," заяви по-късно директорът по комуникациите на Белия дом Бен Лаболт. 

Говорител на "Хамас": заложничките са освободени по хуманитарни причини

Военен говорител на групировката "Хамас" каза в изявление, че двете заложнички са били освободени "по хуманитарни съображения в резултат на посредничеството на Катар".

Освобождаването на тези двама заложници има за цел също така "да докаже на американския народ и на целия свят, че обвиненията на Джо Байдън и неговата фашистка администрация (към "Хамас") са неоснователни", добави говорителят.