Повече от 60 електромобила се включиха днес в 400-километров автопоход по пътищата на България. Инициативата е на българската общност на почитателите на електромобили и превозни средства, задвижвани от ток, организирана чрез YouTube канала Car Life by Dani, съобщи за БТА Даниел Рангелов.

Походът "EV Tour 400 Голямото премерване" тръгна в 9:30 ч. от паркинга на ИКЕА София и преминава по маршрута София - Пловдив - Карлово - София. В посока Пловдив автомобилите пътуват по магистрала "Тракия", а в посока София - по Подбалканския път.

Всички електромобили пътуват с еднакво темпо и зареждат на едни и същи станции по маршрута. Прецизно се замерва разходът на ток на всички участници ще бъде съставена точна статистика за него, за скоростта на зареждане, както и за други основни показатели на електроколите при еднакви пътни и атмосферни условия.

Потвърдилите участие електромобили (не хибриди, а чисти EV) са от марките Tesla, Mercedes, Hyundai, Ford, BMW, Peugeot, Renault, Skoda, Audi, Nissan и Volvo.

Колко харчат електромобилите, има ли достатъчно зарядни станции в България, може ли да се стигне до морето и обратно с електрическа кола, може ли електромобил да “отвлече” собственика си – тези и много други въпроси ще получат отговор по време на "EV Tour 400", посочват още организаторите.