Парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на “Лукойл Нефтохим Бургас”.

Това съобщи пресцентърът на ДПС, като разпространи позиция на съпредседателя на парламентарната група Делян Пеевски. Там се изтъква, че гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции - на страната на гражданите и евроатлантизма, или на страната на “Лукойл”, Русия и финансирането на войната срещу Украйна. 

"Още в понеделник ще изискаме доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират парламента какво се случва в  “Лукойл”  - заобикалят ли се санкциите, плащат ли си данъците. Като част от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание ще настояваме за ефективни, решителни и бързи действия от страна на изпълнителната власт", заявява още Пеевски.

По-рано финансовият министър Асен Василев коментира предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията с думите, че парламентът вече е взел решение по казуса "Лукойл" - а именно дерогацията на рафинерията да продължи до октомври 2024 г. Той каза, че ново предложение трябва да се обсъди и анализира.

Делян Добрев: Решението дерогацията да продължи до октомври 2024 г. беше взето под натиск

За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, заяви пред журналисти Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика и народен представил от ГЕРБ-СДС, цитиран от БТА. 

„За разлика от първите два пъти, когато вносител бях аз, този път вносител ще бъде цялата парламентарна група“, подчерта той.

Според Добрев от дерогацията печели единствено „Лукойл“, като ползата е в размер на милиарди долари, но не и българският потребител. 

„Ще търсим подкрепа от „Демократична България“, тъй това би трябвало да е естествена тяхна позиция. При положение, че руската компания печели три милиарда долара на година и с тях финансира режима на Путин, не виждам нищо по-естествено от това „Демократична България“ да подкрепи нашето предложение. Преди малко четох позиция на Делян Пеевски, който заявява, че ДПС ще подкрепи това наше предложение, тъй като те също виждат, че от тази дерогация се възползват единствено „Лукойл“, посочи Добрев. 

Той коментира, че предното решение на законодателния орган дерогацията да продължи до октомври 2024 г. е било взето „под натиск на кабинета“. 

„Това решение бе взето под натиск от кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме, веднъж седемдневен и веднъж 30-дневен срок, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съгласихме се с тези заплахи и гласувахме по-дългия срок, до октомври 2024 г.

Сега не виждаме причина тази дерогация да остане. Дори да се повтори ситуацията със заплахи за падане на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме „за“ отнемане на дерогацията, защото смятаме, че това е правилната позиция“, каза още Делян Добрев. 

„Второто ни решение ще бъде в посока максимално улесняване на вноса на горива в България и премахване на господстващото положение на „Лукойл“ на горива на едро в България“, допълни той. 

Делян Добрев обяви още, че има получена информация от няколко източника за това, че дерогацията се нарушава:

„Тя не позволява продажбата на готови горива в ЕС, освен в България, и за трети държави. Имаме информация, че такива горива се изнасят и за ЕС“, допълни той. 

Ръководителят на комисията по енергетика каза още, че ще настоява и за отговор защо Законът за компенсации на потребителите не се спазва.

„През януари Народното събрание прие закон, с който „Лукойл“ трябваше да прави вноски във Фонда за енергийна сигурност и от фонда всеки потребител да получава близо един лев отстъпка на бинзиностанция за всеки литър гориво", припомни той. 

Според него няма риск от повишаване на цените на горивата, ако дерогацията бъде прекратена. Делян Добрев допълни още, че парламентарната му група ще подкрепи идеята за извънредно изслушване на службите за сигурност по темата.