Очаквано последните енергийни новини - за въведената от България такса "руски газ" и предполагаемия интерес за закупуването на рафинериията на "Лукойл" в Бургас, доведоха до нова порция престрелки от президента Румен Радев срещу властта. И пореден отговор.

Днес в отговор на журналистически въпроси Радев обвини управляващите в тайна продажба на рафинерията, в посегателство върху страни членки на Европейския съюз, в преследване на котерийни интереси, в некомпетентни и скандални решения и пр., и пр.

Както е известно, България наложи данък върху транзитирания руски газ и смути пазара в Европа и най-вече Унгария и Сърбия - въведе "енергийна вноска" от 20 лева за мегаватчас газ от руски произход. Това е около 20% от цената на европейския газ, търгуван в регионалния център Амстердам.

Вчера пък "Файненшъл таймс" публикува материал, посветен на решението на страната ни за таксата "руски газ", като се позовава на цитати и от министъра на финансите Асен Василев, говорил за изданието. Там Василев е цитиран и да казва, че има инвеститорски интерес към "Лукойл" (не държавата продава, б.р.), но не дава подробности. По-късно, вече от България, това бе потвърдено и от премиера Николай Денков.

"Диалогът между институциите е необходимост, но следва да има за цел отстояването на националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото ни, а не преследване на котерийни интереси. Зад красивите "опорки", които прикриват в момента управлението, се вижда прокарването на идеите от тъмния сценарий на записа", заяви пред журналисти днес Радев в отговор на въпрос за диалога между институциите, визирайки записът от партийното заседание на "Продължаваме промяната", без да уточнява кой тъмен сценарий вижда. Само, че той бил за "постигане на користни цели с цената на тежки и деструктивни компромиси, нарушаване на базови европейски ценности и принципи, опрощаване на грехове, легитимация на беззаконието и безнаказаността, политическо избелване".

"Тайната подготовка на продажбата на "Лукойл", обявена първо в чужди медии, е показател е, че промяната се случва на тъмно", продължи Румен Радев.

Посочи и че решенията за такъв стратегически за страната ни въпрос се взимат без обществото да бъде информирано, без диалог и без анализ за последствията. "Управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат те на българската рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския регион, на националната ни енергетика и икономика", заяви.

Помолен за коментар за увеличените от българска страна транзитни такси за пренос на природен газ през България, президентът каза, че управляващите уж говорят за европейска солидарност и интеграция, но с действията си посягат на страна член на ЕС, съюзник и партньор в НАТО и в ЕС като Унгария, с която ни свързват здрави, дълбоки културни и исторически връзки и която е един от основните инвеститори у нас. 

"Започналото примирение в обществото ни с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят каквото си искат не само вътре, но и навън – да погазват европейски норми, сключени вече договори, да се бъркат в суверенни решения на други държави", заяви още по повода.

Държавният глава подчерта също така, че решението на управляващите води и до декапитализация на "Булгартрансгаз" и нейния фалит, затова трябва да дадат отговор чии всъщност интереси обслужват, защото не са обществените.

"Тази версия няма основания"

"Булгартрансгаз" не е заплашен от фалит. Тази версия няма основания. Въведената преди няколко дни такса за внос и транзит на руски газ през България поражда задължение по отношение на "Газпром", а не на държавите потребители на този газ или пък на "Булгартрансгаз" - дойде отговор от "Дондуков" 1 - от премиера Николай Денков.

"Страната ни има ясни аргументи за таксата от 20 лв. за мегаватчас. От една страна, ние защитаваме българския интерес - това са приходи, които могат да влязат в бюджета. От друга страна, има доста добра възможност по този начин да се създаде истинска конкуренция между тръбния и втечнения газ, от което би спечелила цяла Европа", обясни за пореден път Денков.

И отново посочи, че в момента нищо не налага ползването на руски газ – има развитие на газопреносната мрежа и интерконектори.

Денков обяви, че таксата е изискуема от момента на влизане на решението в действие, а реализирането ѝ изисква разпределение на задълженията между участниците в процеса.

"Това е процес, който ще бъде изчистен и реализиран по начин, по който няма да застраши българските институции", твърди той.

Документите за новата такса са изпратени на Европейската комисия, предстоят разговори с представителите на другите европейски държави. Има вероятност те да започнат още следващата седмица на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.