Реалистично е да се събират свръхпечалбите на "Лукойл" от разликата в цените на двата вида нефт. Срокът за това е до края на годината.

Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в Благоевград в коментар за провелата се по-рано среща, на която бе обявено, че дружеството е поело ангажимент да плати половин милиард лева данъци, както и още един милиард стари задължения само да не отпада дерогацията за преработката на руския петрол.

"Не става дума за сделка, а за това какво е най-полезно за България. Това, което беше предложено миналата седмица - да се отмени дерогацията в рамките на седем дни, днес, както и преди месеци, когато беше правено това предложение, е невъзможно. Това означава, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпят запасите и резервите, които има там", посочи Денков. - "Да, рафинерията може да работи с различен петрол, но той се осигурява с дългосрочни договори, а те изискват месеци на преговори. Именно това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи", допълни.

С последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане от октомври т.г. около 60% от свръхпечалбите на „Лукойл България“ трябва да влязат в държавната хазна до 31 декември 2023 г.

"Очакваме "Лукойл" да спази законите. Аз на думи не вярвам. Това, което всички искаме, е тези данъци да влязат в хазната максимално скоро и не по-късно от края на годината", категоричен беше премиерът. 

Изказването на премиера съвпада със сроковете за данъчната година, но влиза в колизия с казаното по-рано днес от Делян Пеевски (ДПС) и Делян Добрев (ГЕРБ), което остави всички с впечатлението, че едва ли не "Лукойл" ще внесе парите още другата седмица и ако това не стане, двете партии ще внесат отново текст с отпадането на дерогацията в 7-дневен срок. "След вторник трябва веднага да се съберат парите!" - обявиха днес Пеевски и Добрев и прехвърлиха това задължение по събирането на парите на Министерския съвет. Обвързаха го с ветото на президента Румен Радев на Закона за енергетиката, което в петък се канят да преодолеят, за да може да отпадне нотификацията от Европейската комисия и "Лукойл" да започне да си плаща, след което дадоха заявка, че едва ли не веднага след това, още от следващия вторник хората на бензиноколонките ще започнат да получават отстъпка от 73 ст. на литър гориво.

Механизъм за последното обаче трябва да бъде разработен от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) и то едва след събиране на средствата.

Вторник!

Така излиза, че ГЕРБ, ДПС и кабинетът се разминават относно реалистичния срок за постигане на целите. Реакцията не закъсня. Делян Добрев реагира: "ВТОРНИК". 

"Просто казано, другият ВТОРНИК Лукойл трябва да започне да прави вноските, а правителството трябва да започне да връща парите на хората. По 73 стотинки на литър бензин и дизел!" - твърди той.