Дружеството "Лукойл" е обещало на премиера Николай Денков да внесе 500 милиона лева данъци. Освен този половин милиард, "Лукойл" ще плати и още един - забавени стари плащания към държавния бюджет със задна дата от януари. Ако това не се случи, ГЕРБ и ДПС ще внесат проекта си за отпадане на дерогацията в рамките на седмица. В такъв срок трябвало и да внесе половин милиард.

Това обяви дежурният "говорител" по въпросите на властта - Делян Пеевски след провелата се днес спешна среща, след създалото се напрежение в "некоалицията" от изминалите дни, предава БТА.

"Най-важното, което разбрахме от премиера, е, че благодарение на това, което направихме с г-н Борисов, двете партии ГЕРБ и ДПС да кажем, че дерогацията приключва след една седмица, "Лукойл", както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци", заяви съпредседателят на парламентарната група на ДПС.

"Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще си внесем проекта за седемте дена и ще отнемем дерогацията на "Лукойл". Нека "Лукойл" да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България", допълни.

Това на практика означава, че след като дадоха година отсрочка за дерогацията, а после обявиха, че ще инициират отпадането й, сега ГЕРБ и ДПС пак отлагат. Факт обаче е, че "Лукойл" продължава да не си плаща към хазната, преведе авансов данък от 90 милиона лева в края на миналата година. Сумата се образува от задължението по вноската за данък общ доход и от регламента за свърхпечалбите, по който компанията бе превела 73 млн. лв. Експерти изчислиха в края на миналия месец, че дружеството има свръхпечалба от 1,8 милиарда лева. Обещаваната още от служебния кабинет сума за тази година от данъци бе общо 700 млн. лв.

Пеевски заяви още.че двете партии ще внесат законово изменение за поставяне "под управление на Държавната агенция "Държавни резерви и военновременни запаси" базите за съхранение на горива на "Лукойл". "Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на "Лукойл", твърди още Пеевски.

Премиер, финансов миинистър и представителите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС са се разбрали още да уточнят механизма, по който "Булгартрансгаз" ще си събира приходите от нововъведената такса "руски газ", който бе под въпрос досега. 

"Трансгаз" не си получи парите от "Газпром", ще си ги търси Министерството на финансите в лицето на агенция "Митници" директно от "Газпром" и от руската страна, за да няма риск за българското дружество" - обяви Пеевски, явно бъркайки румънския оператор с българския "Булгартрансгаз".

"Под заплаха за отнемане дерогация, кабинетът пое ангажимент да приложи закона, приет от миналото Народно събрание. Този закон казва, че 70% от разликата между уралския нефт и този със сорт Брент трябва да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите на горива във формата на компенсации. В началото на август направихме калкулации колко не е внесъл "Лукойл", защото не се изпълнява закона от два поредни кабинета и се оказва, че сумата, която към август е трябвало да внесе "Лукойл", е 622 млн. лева. Разделени на потреблението на горива в страната, това правеше по 73 стотинки , които хората трябваше да си получат на всеки литър бензин и дизел от януари до сега. И които те не получават. Защото знаете, как се получава разликата - има таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел , а Брент струва 100 долара. "Лукойл" в момента прибира цялата тази разлика и генерира свръхпечалба благодарение на дерогацията, която Бългтария им е издействала.

Имаме уверението, че след преодоляването на ветото ще започнат да изпълняват закона и ще започнат веднага да дават компенсации на хората", даде заявка и депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

"След вторник трябва веднага да се съберат парите от "Лукойл" и хората да започнат да си получават компенсациите", "разпореди" Пеевски.

В петък ще има извънредно заседание на парламента, за да преодолее мнозинството ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката, стана ясно още. Не стана ясно как хората ще започнат "да си получават компенсациите". Бе направено внушение, че едва ли не след вторник, след обнародването на закона след ветото, всеки на бензиноколонката ще получава отстъпка от 73 стотинки на литър, което е невъзможно - приходите ги няма, няма още разработен механизъм.

След изявленията на Пеевски и Добрев отделно такова направи съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

"Отмяната на дерогацията може да донесе стрес на пазара, затова се фокусираме върху събирането на данъци от "Лукойл", заяви той и определи срещата като ползотворна.

Петков не се съгласи със самоизтъкването на Пеевски, че благодарение на него и на Бойко Борисов дружеството ще си плати задълженията към хазната. 

"И финансовият министър беше вече заявил на "Лукойл", че трябва да си плаща данъците по правилата. "Лукойл" трябва да е наясно, че ако не си плаща данъците, държавата може да реагира по различни начини", посочи.

По въпроса за компенсациите за потребителите, Петков внесе малко повече яснота - първо трябвало да се види какви средства ще се съберат във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) тогава ще стане ясна евентуалната програма на правителството. Методологията трябва да се разработи от ФСЕС.

"Лукойл" имат стари загуби, които се опитват да ги използват. Призоваваме да не се опитват през данъчни опити да си ги върнат тези загуби и да не играят повече игри", допълни Петков като уточнение от къде ще дойде допълнителният милиард.