Едва ли е учудващо, че интериорният дизайн се влияе от зелените решения и умните технологии. Домовете стават все по-практични, функционални, енергийно ефективни, но и свързани с природата. Една от най-големите тенденции е монтирането на зелени стени и вертикални системи от растения. Освен красиво и ефектно, подобно решение ни приближава до природата, внася спокойствие и уют вкъщи. Растенията, както е известно, не само придават живот на дома, но също подобряват въздуха, намаляват стреса и подпомагат здравето.

Природен полъх в затворена среда

Т.нар. биофилен дизайн има за задача да свърже в хармонична връзка природата и дома. Той се прилага както за големи къщи, така и за малки апартаменти. Дори живеещите в студия могат да използват метални или дървени рафтове, за да поставят саксии с пълзящи растения, билки и любимите си цветя. Хитът на пазара са декорации с вода, като вътрешни фонтани, аквариуми или стенни панели с течаща вода, което пък зависи най-вече от бюджета и големината на жилището.

Друга характеристика на биофилния дизайн е използването на естествени или рециклирани материали. Тук попадат естествена дървесина за врати, первази и мебели, ратанови и дори стъклени кашпи, каменни облицовки за стени и подове, теракота и паркет, а също мека мебел и текстилни продукти от памук, вълна или бамбук. Тези материали са разградими, не замърсяват околната среда и създават уютна атмосфера. Колкото по-малко материалите са третирани с бои и лакове, толкова по-добре.

Концепцията включва и използването на земни и пастелни цветове, които имитират или препращат към природата. Такива примери са зелени, кафяви, жълти, оранжеви или сини нюанси, които напомнят за растенията, земята, слънцето или небето. Тъмнозелените кухни и сивите стени са модерни от няколко години, а за баланс се добавят мотиви в бяло, бежово и лавандулово.

Оптимизация и технологии - домът е място за всичко

Разпределението на вътрешните пространства и организацията на мебелите и предметите също попадат в обхвата на биофилния дизайн. Това включва отворени и светли пространства, така че естествената светлина и свежият въздух да проникват в интериора. Друга важна част е обособяването на кътове за различни дейности в рамките на дома - за четене или работа, за хобита и игра, за социални дейности и почивка. Тези кътове създават емоционални настроения и ни карат още повече да обичаме дома си.

Ето защо вдъхновените от скандинавския дизайн кутии за съхранение са толкова популярни. Контейнерите и кутиите за съхранение могат да се използват за различни цели - за организиране на дрехи, книги, документи, инструменти, играчки, посуда и други предмети. Те придават изчистен и модерен вид на пространството, а и ви помагат много по-лесно да се ориентирате, когато търсите нещо.

Най-добре е да поместите контейнерите във вертикални или стенни рафтове, за да оптимизирате пространството и да се създаде интересен контраст между различните материали и форми. Кутиите могат да бъдат изработени от дърво, хартия, текстил или друг материал, който да контрастира с цвета и текстурата на контейнерите. От спалнята до балкона или банята, те лесно могат да се адаптират към вкуса и предпочитанията на всеки.

За мнозина биофилният дизайн е бъдещето на архитектурата и интериорната трансформация на дома. Тази идея, която все повече се прилага на практика, ще ни помогне да живеем, да работим, да си почиваме и да се забавляваме между четири стени по-хармонично и устойчиво.