Водораслите са били част от „трапезата“ на древния европеец, сочат данни от съвместно проучване на археолози от Йоркския и Глазгоуския университет.

До откритието води изследването на денталната плака на 74 човека, населявали Европа  преди хиляди години. Пробите са иззети от 28 различни места в Стария  континент – от Шотландия на север, до Испания на юг.

Според данните от проучването, древните европейци са консумирали червени, зелени и кафяви водорасли, като сред другите популярни „блюда“ са били и сладководни растения – конкретно тези от семейство Ръждавецови.

Челните държави, в които населението е било техен любител, са Шотландия, Португалия и Литва, посочва публикацията в научното списание Nature Communications.

„Водораслите са здравословен, питателен, широко разпространен и възобновяем източник“ коментира Керън Харди – археолог от Глазкоуския университет, пред агенция „Франс прес“. „Хората са ги консумирали преди, нека се надяваме да започнат да го правят отново.“

Според взетите проби водораслите са имали място в менюто на европейците още 8 хиляди години назад – по времето на Среднокаменната епоха (Мезолит), но са успели да останат част от него до Ранното средновековие.