Унгария за пореден път блокира отпускането на 500 милиона евро за Украйна в рамките на Европейския механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ), съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Това се случи днес, на среща на външните министри на страните членки на ЕС в Люксембург.

Будапеща бе предупредила Киев, че ще блокира тази помощ, докато не Украйна не извади унгарската банка ОТП (собственик на българската банка ДСК - б.р.) от списъка с юридическите лица, подкрепящи руската агресия. Украйна го направи през септември. Унгарците обаче поставят нови условия. И днес външният министър Петер Сиярто е бил непреклонен.

До този момент Украйна е получила по споменатия механизъм общо 3,6 милиарда евро. Това са 7 транша от по 500 милиона, като при всеки от тях се додава по нещо отгоре. Идеята на външните министри е да се създаде фонд за отбрана на Украйна, по който страната да получава годишно по 5 милиарда.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел само спомена, че министрите не са успели да се споразумеят за осмия транш, но не каза подробности.

Друга ключова тема на Съвет „Външни работи“ бе ситуацията в Израел и Газа. Министрите отново са заявили, че Израел има право на самозащита, но то трябва да е в съгласие с международното право и международното хуманитарно право.

„Това означава,че не може да се оставя без вода и ток обсаденото население на Газа“, категоричен бе Борел.

Той изтъкна, че в ивицата вече влизат първите конвои с хуманитарна помощ. Те обаче са твърде малко. До войната там са влизали по 100 камиона на ден. Сега са едва по 20, и то когато нуждите са много по-големи.

„Трябва да бъдат докарани лекарства и храни, а също така и гориво, необходимо за функционирането на завоите за десалинизация и за производството на електрическа енергия. Водата в Газа се добива предимно от кладенци и от заводи за десалинизация на морската вода. А за това трябва ток. Как се прави ток? С гориво. Ако няма гориво, няма ток. А без ток няма вода“, описа дипломат номер 1 на ЕС. ситуацията.

И именно затова по думите му от решаващо значение е подкрепата за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Той изрази съжаление, че 30 нейни служители са загинали в Газа, докато са си изпълнявали задълженията.

Същевременно Русия се опитва да се възползва от ситуацията в Газа, като организира мащабна дезинформационна кампания, допълни Жозеп Борел.