Хранилката на "Лукойл" се оказа доста по-голяма. На нея има председатели на парламентарни групи, има членове на кабинета, има министри.

Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Така той коментира изявлението на "Продължаваме промяната - Демократична България", които призоваха председателя на парламента Росен Желязков да не свиква заседание на парламента в петък,

"За пръв път в историята на България се случва кабинетът, министрите, премиерът и подкрепящата ги партия, която ги е излъчила, да бламират заседание на Народното събрание", каза Добрев.

И допълни:

"Това заседание е необходимо, защото преди седмица президентът наложи вето на закона за енергетиката. Припомням, че законът беше гледан в парламента в няколко безсънни нощи на енергийна комисия, на пленарна зала, защото управляващите твърдяха, че законът е важен и е ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост.

Сега изведнъж се оказва, че този закон за енергетиката не им е важен. ПВУ не им е важно. Всичко звучи много нелогично".

Според Добрев правителството трябва да започне да събира от "Лукойл" по близо 3 млн. лева на ден от следващия вторник - 31 октомври.

"2,9 млн. лева на ден и да ги разпределя на хората по програма. Това са въпросните 73 стотинки. Тези текстове не искат колегите управляващи да приемат, защото тези текстове нарушават финансовия интерес на "Лукойл" с близо 3 млн. лева на ден", уточни Добрев.

И допълни:

"Всеки път, когато ги заплашим с отнемане на дерогацията, управляващите изпищяват по зловещ начин, че са готови на всичко, само и само да се откажем от намеренията си".

Според Добрев с отмяната на извънредно заседание на парламента в петък ще се дадат още седмици на "Лукойл", в които рафинерията няма да прави плащания.

"Всеки ден, в който не отхвърляме ветото на президента, подарява на "Лукойл" по 3 млн. лева", каза още Делян Добрев.

Той на уточни кои точно министри и депутати са на хранилка на "Лукойл". Само каза, че "сами се издават в последните няколко дни".

От извънредното заседание на парламента в петък ще си проличи кои парламентарни групи са "на хранилката" на "Лукойл" и кои не, заяви Добрев.

"Тези, които не дойдат да защитят интереса на българските граждани, които трябва да започнат да получават по 0,73 лв. от следващия вторник – очевидно не мислят за хората, а мислят за интереса на една частна компания. Изумително е как в три-четири поредни парламента „Лукойл“ успя да събере мнозинство", коментира депутатът. 

Добрев коментира, че освен ветото на президента, ще бъдат разгледани още законодателни предложения, свързани с отмяната на режима за сто процента съхраняване на горивата в България и текстове, свързани с разпореждането на петролните бази от страна на Държавния резерв.

По отношение на критиките, че ГЕРБ в трите си управленски мандата е бил благосклонен към "Лукойл" Добрев обясни, че преди войната фирмата не е имала такива печалби, защото суровината не е била чак толкова евтина и е имало конкуренция. Докато сега в Гърция и Румъния купуват петрола по 100 долара, българската рафинерия го купува по 60 долара, а цената на бензина е една и съща.