Премиерът Николай Денков ще заведе дело срещу хората, които говорят за „хранилката „Лукойл”.

Това обяви в сряда след края на правителственото заседание самият той. 

„По отношение на приказките за „хранилки” и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен – завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща. Това вече съм го решил”, недвусмислен беше Денков.

Във вторник депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отново нападна кабинета на тема дерогация.

"Хранилката на "Лукойл" се оказва много голяма! На нея има председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри", обяви той в изявление пред журналисти в сградата на Народното събрание.

На Делян Добрев принадлежат и думите (казани в национален ефир, в Нова тв):

"Защо Николай Денков и Асен Василев се борят със зъби и нокти за "Лукойл", който печели 3 милиарда долара от дерогацията на година, а ползата за българския потребител е кръгла нула? Чувам, че е заради едни 5 милиона евро на месец, по жълтите павета се носи такъв слух."

Денков коментира отново темата "Шенген" в контекста на посещението му вчера във Виена и срещите му с австрийския премиер Карл Нехамер.

"Не може да се очаква за един ден да се промени на 180 градуса решението на Австрия, но трябва да се работи упорито и системно, за да може всички да бъдат убедени, че правилното решение е България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство", каза той.

България беше класирана на първо място по напредъка, свързан с върховенството на закона, обяви още Денков.

„За хората, които през последните месеци подготвихме проектите и обсъждахме с парламентарните групи промените в законите, свързани с правосъдната система, това не е изненада. Усилието, което беше положено през последните месеци, започна да дава резултати. Първият резултат беше премахването на механизма за наблюдение на България. Това е вторият, който получава международна оценка. Има много позитивна подкрепа и оценка през последните дни от Европейската комисия“, коментира премиерът. 

Добави, че тези успехи не бива да ни успокояват и че все още България е на 59-о място от 145 страни, предпоследна в Европейския съюз.