"Хамас" не е терористична организация. Това е група муджахидини, които защитават земите си.

Това обяви турският президент Реджеп Ердоган пред парламента. Думите му предизвикаха бурни овации.

"Западът е задължен на Израел. Ние не сме", отсече той.

Държавният глава оповести, че отменя плановете си да посети Израел заради "нехуманната война", която води в Газа.

"Имахме проект да отидем в Израел, но той беше отменен, няма да отидем", увери Ердоган.

Турският президент призова Израел да се вслуша в призивите за мир. Ердоган призова и за незабавно прекратяване на сраженията между двете враждуващи страни. Според него Израел трябва да спре атаките срещу Газа, но нападенията срещу израелските земи също трябва да спрат.

Ердоган каза, че „играчите извън региона трябва да спрат да наливат масло в огъня в подкрепа на Израел“. Той призова световните сили да окажат натиск върху израелското правителство да спре атаките. Според турския президент мюсюлманските страни трябва да действат заедно за прекратяване на огъня и за постигане на траен мир.

Ердоган каза също, че Турция е готова да бъде гарант на палестинската страна и призова за организиране на международна мирна конференция за конфликта между Израел и палестинците.

Според него граничният пункт Рафах трябва да остане отворен за хуманитарна помощ.

Турският външен министър Хакан Фидан отиде по-далеч - по време на визита в Катар той обвини Израел в извършването на "престъпление срещу човечеството".

"Атакуването на наши палестински братя, включително деца, пациенти и възрастни хора, в училища, болници и джамии, е престъпление срещу човечеството", подчерта той по време на съвместно изявление с катарския си колега шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани.