"Продължаваме промяната-Демократична България" оспори споразумението за премиерска ротация с ГЕРБ, като постави под съмнение активността на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел по отношение на влизането ни в Шенген. През март догодина Габриел трябва да замени министър-председателя Николай Денков на поста по силата на споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ и съвместната им управленската програма. В нея обаче е разписана целта: "Присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 г.", която към този момент изглежда непостижима.

Депутати от обединението са запитали официално Мария Габриел "какви мерки ще предприеме до края на годината в качеството си на министър на външните работи и заместник министър-председател за приемане на Република България в Шенгенското пространство до края на 2023 г., който приоритет е сред основните мотиви за подкрепата на ротационното правителство от страна на коалиция ПП-ДБ", съобщават от обединението.

И допълват:

"Наблюдаваме непрекъснатите усилия на премиера акад. Николай Денков, както и на отделни народни представители от управляващото мнозинство, за ускорено приключване на процеса по приемане на страната ни в Шенгенското пространство, но със загриженост отбелязваме по-слабо активната роля на министерство на външните работи в отстояване на тази цел.

Не бихме искали да рискуваме евроатлантическата посока на развитие на България поради пропуснати възможности за действие. Затова ще изискваме от вицепремиера и министър на външните работи отчет за всяка седмица в писмена форма."

Това съобщение идва на фона на вчерашната визита на премиера във Виена, където отново получихме отказ от вдигане на "ветото" за членството ни. Както е известно Австрия и Нидерландия остават последната пречка пред страната ни, въпреки че формално сме покрили всички критерии. "За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер.

Идва обаче и на фона на "некоалиционните" търкания между ГЕРБ, която включи и ДПС, от една страна и ПП-ДБ от друга, като двете партии използват всеки повод, за да атакуват Министерския съвет, както и определени министри, начело с "най-важния" за "Промяната" - финансовият - Асен Василев.

Наскоро Борисов даде заявка, че ще иска смени на министри при ротацията, която се пада в началото на март 2024 г. (тя е на деветмесечие), защото, по думите му, някои от сегашните не се справяли с работата. Допусна и кадри на Движението да влязат в състава на новия Министерски съвет, но неформалният лидер на партията Делян Пеевски заяви, че отттам не проявяват интерес.

Шенген обаче далеч не е единствената "реформа" мираж. От ПП-ДБ бяха поставили 7 искания, за да живее този кабинет. Сред тях бяха и реформа на службите, каквато ГЕРБ и ДПС отказаха да правят, общ борд за назначение на регулаторите, какъвто все още няма, както и преработка на Изборния кодекс - каквато също все още няма.