Седалището на голяма руска банка се намира в модерна офис сграда в южната част на Москва. Алексей (името му е променено, б. ред.) е добре платен IT специалист, на 30 години е и е заклет противник на войната срещу Украйна. Поради тази причина още в началото е мислел да напусне Русия, споделя той пред репортер на германската обществeно-правна медия АРД.

"В деня, в който започна войната (24 февруари 2022 г.), излязох на протест вечерта, но хората там бяха два пъти по-малко от полицаите. Тогава разбрах: няма смисъл от митинги повече. И се замислих дали да не напусна страната", спомня си той.

Малко преди това младият мъж е сбъднал една своя мечта - купил си е апартамент на изплащане, в който живеел от три месеца, уточнява изданието.

Когато миналата есен започва частичната мобилизация в Русия, Алексей решава, че е време да си тръгне.

"Бях възмутен, че държавата може да реши да ме изпрати на война, без аз да мога да откажа", обяснява той решението си. 

Първият месец минава като ваканция

Така Алексей, заедно с един негов колега, заминава през септември миналата година. Пред АРД той показва снимки от хаоса, който преживяват на границата – огромно задръстване от хора, които искат да напуснат страната, което ги забавя пет дни.

Алексей пристига в Батуми, намира квартира при свой приятел и оттам работи за руска компания. Първият месец минава като ваканция. Но след това идват първите трудности и тихите съмнения – заради присъединяването на Грузия към западните санкции преводът на заплатата му е затруднен и оскъпен, езиковата бариера, както и усещането, че и най-голямото гостоприемство си има граници.

Преместване в някой от мегаполисите в Западна Европа не е опция за руснака.

"Украинците отиват там, защото наистина са в опасност и всички им се радват. Но отношението към руснаците е друго: бързо разбрах, че там никой не ни чака", казва той.

Напускането на Русия остава без последици

Докато у дома приятелите, познатите и семейството на Алексей продължават да живеят постарому, той има усещането, че неговият живот е паузиран. Затова в края на февруари тази година той се завръща у дома. Веднага си намира добре платена работа като специалист по информационни технологии.

Пред АРД младият мъж казва, че изобщо не съжалява за решението си да напусне Русия:

"През целия си живот не съм харесвал Путин. Все още не го харесвам, никога не съм гласувал за него и няма да го направя. Разбира се, че не приемам това, което се случва. Бях против мобилизацията и затова напуснах."

Въпреки че е на 30 години и резервист, Алексей не се страхува, защото е твърде важен в работата си. Дори вече разполага и с писмено потвърждение за това - документ от банката, в която работи, че е освободен от мобилизация.

Досега не е имало никакви последствия за него от това, че е решил да напусне страната заради войната, се казва още в публикацията на АРД, цитирана от "Дойче веле".