"Радев се обяви като защитник на "Газпром"."

Това каза пред журналисти в четвъртък министърът на финансите Асен Василев след като по-рано днес стана ясно, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за таксата за пренос на природен газ.

Василев добави, че тези действия на държавния глава нямало да спрат изпълнението на закона. Финансовият министър очаквал на 14 ноември първите постъпления.

"Всички държави, които ползват газопреносната мрежа, трябва да доказват този природен газ руски ли е или не", допълни той.

Василев определи още решението на Радев да сезира КС като "срам за президентската институция".

"Президентът не защитава националния интерес, поне не така както аз го разбирам, каза Василев. Националният интерес от тази такса е на България, а не на Руската федерация и на "Газпром". Със своето решение Радев се обяви като защитник на "Газпром". Решението е насочено срещу политиката на България и на нейното правителство и това е срам за президентската институция", каза финансовият министър.

Василев коментира и темата с очакваните от "Лукойл" данъци за годината.

"Лукойл" публикува пресрелийз с различни данъци. Единствените данъци, които има смисъл да се гледат, е корпоративният данък и солидарната вноска, която е друга форма на корпоративен данък. 154 млн. лн. корпоративен данък заедно със солидарната вноска е внесен до момента тази година", посочи той. Ако "Лукойл" изпълни всичките си задължения, се очаква до края на годината да внесе около 400 млн. лв., това включва и вече внесените 154 млн.

"За периода от 2009 г. до 2020 г. цялата група "Лукойл" - рафинерията плюс бензиностанциите, е декларирала загуба от 1 882 000 000 лв.", прочете и, както той я нарече, историчска справка финансовият министър. "За 2021 г. групата е декларирала печалба от 170 000 000. За 2022 г. декларираната печалба е от 404 000 000. Данъците може да си ги сметнете".

На въпрос относно засилени политически атаки срещу него с идеята при ротация в правителството той да бъде сменен след изборите, той беше лаконичен:

За да се смени който и да е министър, трябва от "Продължаваме промяната- Демократична България" да поискат тази смяна".