Премиерът Николай Денков остро нападна от Брюксел Делян Добрев преди дори да бъде помолен да коментира изказване на депутата от ГЕРБ. Това стана при пристигането на Денков за втория ден от Европейския съвет.

Тази сутрин Добрев заяви пред Нова, че очаква правителство, съставено от ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“ (ДБ), но без „Продължаваме промяната“ (ПП).

Денков атакува Добрев, докато коментира последните развития по темата за приемането на страната ни в Шенгенското пространство и поредните контакти по въпроса с Нидерландия.

„Истинската опасност не е в Нидерландия, не е в Европейската комисия. А е в българския парламент. Трябва да си свършим работата, която започнахме и която върви по план. Но ако се окаже, че някой иска да преформатира управлението и да излезе от този план, който изпълняваме в момента, това е истинският риск“, каза той.

На въпроса кой е този „някой“, министър-председателят отговори:

„Сутринта видях някакво изказване и ми беше интересно да чуя. Г-н Делян Добрев като ги говори тези неща, дали ги е съгласувал с колегите Христо Иванов, ген. Атанасов, Владислав Панев... Не съм чул те да имат желание да управляват заедно с ДПС. Това е единият въпрос. Вторият е кой взема решенията в ГЕРБ - Делян Добрев или Бойко Борисов. Има много въпроси, които трябва да си зададе обществото - какво става там и кой искаме да управлява България. Сигурен съм, че от ДБ са го видели по телевизията. Очаквам тяхната реакция и не съм сигурен, че тя ще бъде в подкрепа на тази идея.“

Денков бе помолен да коментира и планираното за днес заседание на Народното събрание за ветото на президента Румен Радев върху отказа на дерогацията за руския газ.

„Винаги съм казвал, че и аз, и хората, с които работя в момента, защитаваме българския интерес. Днес, петък, точно два дни преди изборите, да се прави заседание по такава гореща тема като енергийните доставки, без да има нужда от това, показва, че става дума по-скоро за предизборна акция, отколкото за желание да се намери решения. Защото срокът за премахване на ветото позволява заседанието да бъде направено веднага след втория тур на изборите“, сподели той.

Премиерът смята, че работниците от бургаската рафинерия на „Нефтохим“ имат право на протест - такъв има днес.

„Обяснявах няколко пъти, че трябва да се действа внимателно с дерогацията. Ако рязко се премахне тя, създаваме огромни рискове - първо, за хората, които могат да видят много по-високи цени на горивата, и, второ, за работещите в рафинерията“, изтъкна той.

Таксата за руския газ - в европейския бюджет?

Министър-председателят коментира и решението на правителството да наложи такси върху транзита на руски газ през България към Сърбия и Унгария.

„Брюксел намира, че тези такси съответстват на политиката на ЕС. В момента текат консултации и трябва да нещо да се предефинира от техническа гледна точка. Иначе смисълът на тези такси е да се намалят печалбите на руската военна машина, да се балансира пазарът на газ, за да станат цените на тръбния газ сравними с тези на течния“, каза той.

Няма никакви противоречия със санкциите на ЕС срещу Русия. Конкретните такси са издържани напълно в духа със съответната директива.

Може би таксата, наложена от България, трябва да отиде в европейския бюджет, тъй като има смисъла на външно за ЕС мито, допълни Денков. Такива са обсъжданите в момента въпроси.

България предпочита парите за определените вчера от Европейския съвет приоритети да бъдат във вид на допълнителни национални вноски, каза още Денков. Приоритетите са Украйна, управлението на миграцията, солидарността в случаи като природни бедствия и конкурентоспособността на ЕС.

„Алтернативата е да няма финансиране на тези проекти, някои от които са много важни за нас. Като например по темата миграция и защита на външните граници. Или да се вземат средства от други програми като кохезионната, Общата селскостопанска политика (ОСП) или „Хоризонт Европа“, които не искаме да бъдат засегнати“, категоричен бе Денков.

Той увери, че общият баланс на националния бюджет на България пак ще остане положителен.

Денков не бе съгласен със съобщенията, че страните от ЕС са спорили за приоритетите.  На въпрос на Клуб Z той отговори, че Унгария просто иска по-ясна стратегия как ще бъдат използвани парите за Украйна, а не е казвала, че този приоритет трябва да отпадне.