Германската фирма "Бионтех" постигна нов голям пробив в медицината - разработи ваксина, която спира растежа дори на големи и агресивни тумори.

Терапията е комбинация от така наречените CAR-T клетки и mRNA ваксина. Компанията съобщава, че при изпитване за определяне на подходящата доза ракът е спрял да расте при 74% от пациентите, а при 45% дори се е свил.

Тези стойности са установени при 38 пациенти. С очевидно най-ефективната доза растежът на тумора е спрян в 95 процента от случаите, а в 59 процента туморът е станал по-малък.

CAR-T клетките са изкуствено модифицирани имунни клетки, които са снабдени със специални рецептори за разпознаване на структури на повърхността на раковите клетки. При ваксинацията с мРНК ДНК на тумора се секвенира, за да се разпознае генетичната информация, характерна за рака на пациента. На базата на тази информация се произвежда мРНК, която се прилага на пациента.

След това имунната система на пациента използва шаблона, за да произведе градивни елементи на раковите клетки, които могат да бъдат разпознати от защитната система и насочени към тях. При тестваната терапия ваксината е насочена срещу същия раков протеин, както и CAR-T клетките.

Според "Бионтех" комбинираната терапия, наречена BNT211, се характеризира с това, че от една страна повърхностните структури на раковите клетки се разпознават по-добре, а от друга - CAR-T клетките остават функционални за по-дълго време. По време на изпитванията на дозата са се появили странични ефекти, като треска и ниско кръвно налягане, но симптомите са били предимно леки.

Целта на провежданото в момента проучване за определяне на дозата е да се създадат предпоставки за клинично изпитване, което да е подходящо за одобрение. Очаква се то да започне през следващата година.