Ключът, с който се подписва софтуерът на машините, се държи от трима членове на ЦИК, които притежават по една трета от паролата. 

Това обясни на последния редовен брифинг на комисията преди местните избори в неделия говорителят на Комисията Росица Матева. По-рано председателят на ПГ на ИТН използва свиканото по настояване на ГЕРБ и ДПС извънредно заседание на НС, за да произведе "сензация".

Йорданов обяви, че според доклад на ДАНС зам.-министър е прибирал софтуерни кодове на флашка.

"На 25 октомври, два дни след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хешкод, който е единият от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнев влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка", заяви Йорданов като това означавало, че машините, които и на тези избори, ще играят ролята единствено на принтери, щели да се манипулират.

"Ключът, с който се подписва всеки път софтуера след довереното изграждане се създава от 3 членове на ЦИК, които се определят преди да отидем на довереното изграждане. Всеки от тях набира свой код, който знае само той и това е една трета част от цялата парола.

Паролата се състои от три части, които се набират от трима различни членове на Централната избирателна комисия. Искам да обърна внимание, че ние сме независим държавен орган, независимо че сме назначени по предложение на партии и коалиции", обясни на брифинга днес Матева.