Дежавю. Ден преди изборите се пръкна нова "Костинбродска афера". Тя бе подета от "Има такъв народ" със съдействието на ДАНС, като този път вместо манипулация с хартиени бюлетини, се твърди за такава на машините - и "довършена" от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и БСП. В резултат - всички те поискаха да няма устройства в неделя.

В сюжетната линия е намесен зам.-министър, който прибирал софтуерни кодове на флашка и един тайнствен запис. А от ИТН обобщиха, че се готви "държавен преврат"... с "принтерите" за гласуване, в каквито устройствата бяха превърнати от миналия парламент (от ГЕРБ, БСП и ДПС). На практика те единствено отпечатват разписки, на които се вижда вотът на гласоподавателя, за да може той да го свери, а впоследствие се броят, без да се взимат предвид данните от паметта на машините.

В парламента, преди старта на свиканото днес извънредно заседание, пред медиите сам застана да говори зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов, за да обяви как в парламента получили доклад от "българското ФБР" и започна да разказва:

"На 25 октомври, два дни след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хешкод, който е единият от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнев влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка. Преди два дни. 

Ето ви как се манипулират машините."

Тошко Йорданов повтори на няколко пъти как "заместник-министърът на ПП-ДБ" свалил кодовете на флашка и "сега можем само да подозираме къде са", след което обобщи:

"На тези избори не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани!

Този трябва веднага да бъде арестуван. Трябва да се задейства прокуратурата, защото е извършен държавен преврат!

Записали са го тоя! И те са тъпи като..., като не знам какво си!"

След което бесен Йорданов поиска изслушване на Централната избирателна комисия и на вицепремиера Мария Габриел, която в момента замества премиера Николай Денков, който е в чужбина.

Скандалът бил изключително голям, твърди председателят на парламентарната група на ИТН. И за "енти" път повтори как "ПП и ДБ фалшифицират изборите чрез техни хора в изпълнителната власт - разбирате ли вие за какво говорим!" А Станислав Балабанов повтори "опит за държавен преврат, след който трябва да има немедлено оставка".

На Тошко Йорданов обаче не му се понрави въпросът как си обяснява този доклад на ДАНС ден преди изборите на фона на публично известния факт - че има напрежение между управляващото мнозинство и ДАНС (По-точно между ПП-ДБ и службата, тъй като от обединението поискаха оставката на председателя й, както и реформа във всички служби. ГЕРБ и ДПС са против - б.а.).

"Усещате ли колко глупав въпрос ми задавате, колежке! Има престъпление! Кое е по-важно - че има престъпление и манипулация на изборите, има и видеозапис на извършеното престъпление! Кое е важното?"

В хора...

Без никаква изненада в "аферата" се намеси и неформалният лидер и говорител на ДПС - санкционираният по "Магнитски" - Делян Пеевски - за да атакува отново изпълнителната власт.

"Значи, в момента по тази тема трябва да поеме отговорност министърът, зам.-министърът и премиерът - да обяснят какво се случва. Щото това се случва в правителството! Един зам.-министър, който е назначен от премиера, снима с телефона си компютъра, има сорскодовете, за да манипулират машините. Затова сме повикали ЦИК в момента - да се намери решение. Машини не трябва да има в неделя! Ако тези машини останат за изборите, всеки кандидат ще ги обжалва и тези избори вече са под знака на опорочаването!"

Пак без изненада - и ГЕРБ се обяви против устройствата. ДАНС трябвало "по най-бързия начиин" да сезира прокуратурата - обяви председателката на парламентарната група Десислава Атанасова.

"Всеки, който има смиисъл да обжалва евентуални резултати от изборите, би го направил. Ние сега не знаем тези два кода в колко машини е налят софтуера" - усъмни се Атанасова.

Това било "пробив в националната сигурност".

"Ние като партия вече веднъж сме преживявали "Костинброд" - по ирония на съдбата изтъкна тя.

"Каквото решение вземе ЦИК, ние ще се съобразим с тях. И аз призовавам останалите партии да оставят ЦИК и ДАНС да си вършат работата. „Никой не го е карал да ходи да снима и да ни обвиняват нас. Ние не сме снимали, нямаме кодовете. Ясно е как ставаме трети. В един запис се говореше за ала-бала, как удрят проекта на Слави и това ни кара да бъдем осторожни и мнителни. И преди сме го преживявали. Всички социолози ни даваха преднина и накрая ПП победиха. Как става това? Всичко това ни кара да бъдем мнителни. И аз се обръщам към хората да отидат и да гласуват в неделя, защото това е единственият начин да възтържествува правдата", заяви по-късно на партийно мероприятие и Бойко Борисов.

За трети път - без изненада - и "Възраждане" започна да приглася.

"Правителството на Денков трябва да подаде оставка незабавно заради пробива в националната сигурност, извършен от негов служител и то високопоставен. Още днес Михаил Стойнов трябва да бъде арестуван", заяви Костадин Костадинов.

И обяви, че ЦИК "веднага" трябва да излезе с решение, с което да се обяви за "невъзможно" машинното гласуване, каквато опция има в Изборния кодекс, ако някоя от машините се повреди. 

Последна коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова - в стил "аз казах ли ви".

На конкретния въпрос обяснете как се манипулира "принтер", Нинова отвърна, че специалистите можели да кажат това. Имало данни, че машината можело да разпечата на разписката гласове за други партии, а гражданинът да недогледа.

Е-министърът: Не може да се сложи софтуер, който да променя резултатите

Заради създадената истерия, от Министерския съвет свикаха извънреден брифинг. Говори министърът на електронното управление Александър Йоловски, който описа всички стъпки от процеса по инсталиране на машините, установяването на тяхната пригодност, генерирането на хешкода и пр. и увери:

"На машините не може да се сложи софтуер, който да променя резултатите. Хеш кодът е публичен."

"Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател."

Що се отнася до заместника му от "записа", Йоловски увери, че го е упълномощил да се занимава именно с машините за вота.

Клуб Z припомня, че независимо дали гласът е подаден с машинна бюлетина, или с бюлетина от хартиено гласуване, той няма да бъде отчетен от софтуера на машината. Софтуерът се използва само за отпечатване на бюлетина. 

Очаквайте подробности.