След разразилия се днес скандал "Костинбродска афера второ издание", очаквано Централната избирателна комисия се събра на извънредно заседание и реши: на вота тази неделя няма да се гласува машинно, а само с добрата стара хартиена бюлетина.

Решението бе взето с 12 гласа "за". Против бяха двамата представители на "Демократична България" в комисията (На практика новите партии, влезли в парламента, сред които и "Продължаваме промяната", нямат представители в ЦИК, защото "Хартиената коалиция" не допусна това с последните изменения в Изборния кодекс, б.р.).

Мотивът за решението, изтъкнат по време на заседанието: е-министерството все още не е приключило с удостоверяването на устройствата, каквото е изискването по Изборния кодекс. Но срокът е утре, 17 ч. - посочват от МЕУ в отговор.

Цветозар Томов, гласувал против, определи ситуацията като срамна - и намекна, че ЦИК действа под политически натиск.

Според Изборния кодекс, при невъзможност да се гласува с устройство (каквито има в големите секции, около 9000 на брой), се преминава към хартиен вот.

Решението на ЦИК важи и за балотажа следващата неделя.

Малко по-рано през деня, нато един юмрук, ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" една след друга поискаха премахване на машинния вот тази неделя (и изобщо). Позоваха се на внезапно появил се доклад на ДАНС, в който не стана ясно какви са заключенията, но пък те разказаха как зам.-министър на е-управлението качил "кодовете" (не стана ясно кои) на "флашка" и бил заснет да го прави, явно от охранителна камера. Не стана ясно как, къде. Обвинението падна върху "Продължаваме промяната-Демократична България", като твърдението бе, че от обединението са манипулирали машините в своя полза преди вота в неделя.

Малката подробност е, че машините са на практика "принтери" - отпечатват бележка с вота на избирателя, която той сверява в изборната секция, а паметта им бе елиминирана като сверка на данните от "Хартиената коалиция" в миналия парламент (ГЕРБ, ДПС и БСП). Не стана ясно и как зам.-министърът е "наобиколил" над 9000 машини, за да ги изманипулира.

От ПП-ДБ свикаха пресконференция по темата, като определиха атаката като "поредния предизборен номер след "Лукойл". "Можете ли да си представите човек, който ще прави нещо толкова конспиративно пред други хора, на запис, който е наличен? Ясно е, че ще се разбере какво е подготвил", коментира и премиерът Николай Денков от Брюксел.