Израелската армия прикани палестинците да се преместят в южната част на ивицата Газа, където хуманитарната помощ от Египет и САЩ днес ще бъде увеличена, предаде Франс прес, като се позова на съобщение, публикувано от военните в мрежата "Екс".

"Цивилните от северната част на ивицата Газа и от град Газа ще трябва временно да се преместят на юг от Уади Газа (река Газа) в по-безопасен район, където ще могат да получат вода, храна и лекарства. Утре (неделя) хуманитарната кампания на Египет и САЩ в Газа, ще бъде засилена", заяви армията, която неспирно бомбардира ивицата Газа след кървавото нападение на палестинското ислямистко движение "Хамас" на израелска територия на 7 октомври.

На 9 октомври Израел наложи "пълна обсада" на Газа, като прекъсна доставките на вода, електричество и храни, при положение че тази територия, на която живеят 2,4 млн. души, е под израелска сухопътна, въздушна и морска блокада, откакто през 2007 г. "Хамас" дойде на власт.

Според ООН общо 84 камиона с хуманитарна помощ са пристигнали от 21 октомври досега в Газа през Египет, но по преценка на организацията за задоволяване на основните нужди на населението са необходими по 100 камиона на ден.

От 15 октомври израелската армия призовава жителите на северната част на ивицата Газа, където бомбардировките са най-усилени, да се евакуира на юг. Ударите обаче продължават да засягат и южната част на територията, където няколкостотин хиляди цивилни са се струпали близо до затворената египетска граница. По данни на ООН хиляди палестинци са се върнали на север поради липсата на подслон и помощ на юг.

Днес интернет мрежата в ивицата Газа се възстановява, след като при интензивния израелски обстрел в петък тя бе прекъсната, съобщиха организацията за наблюдение на мрежата "Нетблокс" (Netblocks) и палестинската телефонна компания "Палтел" (Paltel).

Кореспондент на АФП в град Газа потвърди, че има достъп до интернет и мобилната мрежа и е успял да се свърже с хората в южната част на палестинската територия.