Основна тема на изказванията на основните представители на държавните институции и лидерите на политическите партии бе как ще се отрази отмяната в последния момент преди местния вот на възможността да се гласува с машини.

"Най-важното е да се гласува масово", обяви президентът Румен Радев, след като напусна избирателната си секция в ранния следобед в неделя.

След което на въпрос, потвърди, че е чел доклада на ДАНС. Поиска компетентните органи по-бързо да си свършат работата, за да се възстанови спешно доверието в изборите и да станат ясно кои са играчите. Той не пропусна и в изборния ден да атакува кабинета, който трябвало да помисли каква е кадровата му политика - като се вземе предвид и назначеният от правителството зам.-министър на информационните технологии, и зам.-председателя на ДАНС, каза Радев.

Попитан дали ще публикува скандалния доклад, той отговори с въпрос - "А на чие подчинение е ДАНС"? ДАНС е на подчинение на пряко на премиера, каза Радев, който по думите му не можел да изземва чужди правомощия.

„Редица партии, които се надпреварват да ми орязват правомощията, днес ми измислят нови такива”, добави той.

„Уважавам решението на ЦИК като независим орган, но дали е правилно и законно съобразно, ще реши съдът“, коментира още Румен Радев.

„През декември миналата година аз наложих вето след последната промяна на Изборния кодекс, която на практика обезсмисля машинното гласуване. Тогава се намери стабилно мнозинство, което отхвърли моето вето“, припомни той.

Росен Желязков: Гласуват хора, а не средства

Гласувах за развитие на града, в който съм роден, в града, в който съм избрал да живея и работя. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Росен Желязков, след като упражни правото си на глас в София в секция в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“. 

На въпрос дали липсата на възможност за машинно гласуване ще се отрази на изборния процес, председателят на парламента каза:

„Не мисля, защото гласуват хора. Не гласуват средства за гласуване. Моралът е в хората. На избирателите трябва да се гарантират конституционните четири принципа – за всеобщо, пряко, равно и тайно избирателно право и гласуване. Аз мисля, че независимо от средствата, това нещо ще бъде гарантирано и ще имаме избори, които ще доведат до избора на достойни представители на местното самоуправление“. 

Денков: Гласувайте, от вас зависи животът ви 

"Днес е важно всички да гласуват. Хора, от вас зависи какъв ще бъде градът, селото, в които живеете, след една, след две, след три и след четири години, от вас зависи. Така че излезте и гласувайте, защото иначе други го правят вместо вас и градът или селото ще изглеждат според техните представи”, призова премиерът Николай Денков, след като пусна своята бюлетина в 6-о училище в София.

Той отказа да коментира липсата на възможност за машинно гласуване, защото “хората трябва да са спокойни, че ако излязат и гласуват, техният вот ще бъде отчетен правилно”.

“Колкото повече хора излязат и гласуват, толкова по-малко влияние ще имат изборните злоупотреби”, подчерта министър-председателят.

Денков гласува “за това София да бъде управлявана по-добре от хора, които могат и знаят, от екип, в който има инженери, архитекти, IT специалисти, които могат да направят София много по-чиста, по-красива, в която да искаме да живеем, децата ни да имат детски градини и училища и да бъде нормален европейски град”.

Кирил Петков: Гласувайте като машини, въпреки че използвате хартия

"Колкото повече хора гласуват, толкова по-малка ще е тежестта на всякакви изборни измами. Гласувайте като машини, въпреки че използвате хартия."

Това призова Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ, който упражни правото си на глас.

Петков заяви, че броят на невалидните бюлетини ще бъде ясно отчетен и всички българи ще видим какво означава отново да се върнем изцяло на хартия.

"Нека не губим кураж и ентусиазъм, реално колкото и да са фалшификациите, ако гласуваме като в Полша - със 70 % избирателна активност, тези фалшификации ще имат малък процент за крайния резултат", коментира Петков.

"Живея на улица "Шишман" и в последните три години тя беше ремонтирана от ремонт, на ремонт. Гласувах за нещо много практично - да няма пореден ремонт на "Шишман". От друга страна имам един приятел в "Люлин", чиято улица не е ремонтирана от 20 години. Гласувах и неговата улица да бъде ремонтирана, защото не може само центърът да се ремонтира 20 пъти", добави той.

Борисов: Решението на ЦИК беше правилно

"Това, което стана в последните дни, не е добре, получиха се укорими неща", коментира пред медии лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като пусна бюлетина в 78 СУ “Христо Смирненски“ в Банкя.

"Укоримото поведение е за тези, които са го вършили и създадоха съмнение за честността на вота", добави той. 

Затова мисля, че решението на ЦИК беше правилно, за да могат хората спокойно да отидат да гласуват, изтъкна той.

Нека да минат тези избори, за да може в парламента да се обсъдят най-добрите варианти за гласуване, поиска Борисов.

Според Борисов, въпреки скандала с машините, е по-добре правителство да има, работещ парламент, за да могат да бъдат приети важни закони – промени в Конституцията, съдебната власт, отхвърлено ветото на президента, да има бюджет за догодина.

"Трябва да си преглътнем егото сега с тези избори", продължи той.

Борисов заяви, че е гласувал София да продължи да се управлява добре, и увери, че ще поздрави новия кмет на столицата, който и да е той. 

Христо Иванов: Очевидно ще трябва да се отваря Изборния кодекс

"Въпреки че без аргументи по същество беше отменено машинното гласуване, не бива да позволим това да демотивира хората. Трябва да гласуват с машини или без, с хартия – излезте и гласувайте", призова съпредседателя на ДБ Христо Иванов, след като гласува в 93-то средно училище в София.

Иванов заяви, че правото на глас е най-силният инструмент да гарантираме, че България ще продължи да се развива по европейски, демократичен път, по пътя на реформите, който е безалтернативен.

"Очакванията си ни за силен вот в подкрепа на посоката на развитие на страната. Ако искаме "по-прости" мнозинства, трябва да излезем да гласуваме", допълни той.

"Постижението "машинното гласуване" трябва да бъде отстоявано, каза той, като изтъкна, че хартиената бюлетина дава възможности за манипулации и грешки. Очевидно, че ще трябва да се "отваря" пак Изборният кодекс, да се преразглеждат определени положения, гаранции", добави Христо Иванов. 

Нинова: Гласувах за промяна 

Гласувах за промяна на досегашния модел на управление на столицата, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова, след като упражни правото си на глас на местните избори в 25-о ОУ „Д-р Петър Берон“ в София. 

Тя посочи още, че е гласувала за това парите на софиянци да се харчат честно и открито и да служат за по-добри улици, по-чист въздух, да няма задръстване, презастрояване, хората от крайните квартали и тези в центъра да имат еднакви условия за живот.

"Виждам по избирателната активност, че решението за отмяна на машините не е повлияло тежко - активността е същата, дори малко по-висока от предишните избори", коментира Нинова и призова тези, които още не са упражнили правото си на глас, да го направят.

Важно е да е прозрачен и честен изборът, посочи тя и обърна внимание, че има видеонаблюдение, като призова довечера при преброяването никой да не си помисля да променя истинския вот на хората.

В момента, според Нинова, няма основания за касиране на вота. Няма данни за някакви груби нарушения.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов гласува във Варна, обяви, че градът има нужда от пълна промяна и отново поиска оставката на правителството.