Със скандали протича гласуването в плевенското село Буковлък, пословично със сигнали за купен вот на всеки един вид избори. Кандидат за кмет на община влезе в изборното помещение, а екипът на БНТ беше изгонен два пъти от секционна комисия, съобщава репортерът на обществената телевизия на място.

Когато тв екипът влязъл в секция 206 да снима с телефон какво се случва там, е станал свидетели на интересна сцена. Кандидат за кмет на Плевен и неговите застъпници и пълномощници влезли в спор със СИК - дали се надписват бюлетини, дали се маркират бюлетини, как се гласува и дали има изборни нарушения. Последвало изгонване на журналистите.

"Всичко това се случва пред безучастния поглед на тримата служители на реда, които се грижат за обществения ред. Екипът ни се опита да влезе втори път в избирателната секция, но вратата беше затворена. След като беше извикана полиция, представител на ОИК в Плевен установиха, че сме били изгонени два пъти и си тръгнаха, без да забележат, че на метри от входа на училището, където се гласува, има разлепени плакати на кандидатите за кметове" - предава репортерът Александър Марков.

Полицейски екипи от Плевен и София извършваха проверки на входа на Буковлък.

В Перник пък бивш кмет на квартал "Църква" и кандидат за общински съветник влезе в словесен сблъсък с протестиращи съграждани. Малко  по-рано жители на квартала се събраха на протест, защото от петък нямат вода. От ВиК им още търсели повреда. Затова протестиращите блокираха основния път за влизане в "Църква". Кандидатът обаче започнал да се разправя с перничани, като словестният сблъсък бързо прераснал във физически.

Наложила се и намесата на полиция, които извела кандидата общинския съвет.

В Хасковско кандидат-кметове на няколко села присъстват в изборните секции и следят как се гласува - става въпрос за селата Широка поляна, Николово, Големанци и Клокотница. Издадена е заповед тези лица да напуснат изборните помещения.

С множество жалби е залята ОИК-Симитли от началото на изборния ден. Две от тях са препратени към прокуратурата, съобщава и бТВ.

Кандидат за общински съветник е сигнализирал прокуратурата, че на 27 октомври около 21 ч. в района на пазара в Симитли му е нанесен побой от трима души. По-рано през деня отказал на същите представители на партия да им купи срещу 30 000 лв. членове и цели секционни комисии в града, които са 29 на брой, посочва БГНЕС.

"Предложиха ми да купя всички СИК на територията на общината. Това не е пазар, аз нямам такива възможности", каза кандидатът за местния парламент.

След като отхвърлил "офертата", вечерта е нападнат и бит от трима, които го заградили с три автомобила на пазара. Биячите го обвинили, че е късал плакати, а той докарал с автомобила си негов приятел, който лепял плакат с лика на жена му, която е кандидат за общински съветник.

В Симитли кандидатите за кмет с двама. Досегашният Апостол Апостолов се бори за шести мандат, а кандидат на опозицията му е Дамян Качулски.

В Общинска избирателна комисия Асеновград пък е постъпил сигнал за неправомерни действия от кандидат за кмет на с. Боянци. В него се твърди, че пред две секции в селото се е стигнало до агресия, скандали и обиди, като се е наложила и намесата на полицейските служители. Според партията техният представител "е бил блъскан, бутан, душен, в опит да бъде изведен от секцията" и е получил заплахи за саморазправа и убийство от кандидат-кмет и други двама мъже. На случката са станали свидетели и случайно присъстващи в този момент избиратели.

Обвинения и една осъдителна присъда

Привечер от прокуратурата съобщиха, че до 15,00 ч са образувани 157 досъдебни производства. В качеството на обвиняеми са привлечени 17 лица.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота, са разпределени, както следва: София - 61; Бургас - 44; Пловдив - 9; Варна – 36; Велико Търново – 7. Продължава работата и по други сигнали, по част от които е възможно да се образуват нови досъдебни производства.

Постановена е осъдителна присъда за жена от с. Николаево, обл. Плевен, за престъпление по чл. 167, ал.2 от НК – купуване на гласове. Тя е лишена и от право да заема определена държавна или обществена длъжност (изборна длъжност) за срок от три години. Обвиняемата се е признала  за виновна. Сключено е споразумение между защитника и и Районна прокуратура-Плевен, което е одобрено от Районен съд-Плевен. На обвиняемата е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 11 месеца, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от три години, както и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност, а именно да заема изборна длъжност за срок от  три години.

Също така днес ЦИК даде разрешение за задържането на един от кандидатите за кмет на Ябланица - Мирослав Данов.