Ако през първата половина на 2023 г. Бахмут бе арената на най-кървави сражения между Русия и Украйна, то през втората Авдеевка смело може да претендира за тази мрачна титла.

Само през последните две седмици руските загуби са между 3000 (по данни на Запада) и 4000 бойци (според информация на Украйна). Джон Кърби, говорителят на Белия дом по националната сигурност, обяви, че в атаките край Авдеевка са изпращани руснаци без боен опит, което за пореден път доказва кой е най-лесно заменимият ресурс на руската армия - човекът.

Загубите откъм оборудване обаче също са значителни - по данни на военните експерти от "Орикс" украинските защитници са успели да унищожат между 200 и 250 бронирани машини на противника край Авдеевка. Унищожените руски военни превозни средства спрямо украинските са в съотношение 5:1 (с 40% повече от средните данни за фронта).  

Натискът е оказван от изток, север и юг, като целта на агресора е да обхване града в смъртоносен обръч.

Битките край Авдеевка се водят още от 2014 г., като фронтът често се придвижва, дори и в рамките на ден, с по няколко километра в едната или другата посока. През април, преди Бахмут окончателно да падне в ръцете на "вагнеровци", руснаците бяха извършили сериозен пробив край Авдеевка и някои експерти предупреждаваха, че частната армия на Евгений Пригожин може и втора да забие знамето си в руините на окупиран украински град.  

Но Авдеевка остана под украински контрол и агресорът скоро загуби превзетите земи в покрайнините ѝ.

Затова, също както при Бахмут, украинците няма да оставят града до самия край. Особено ако продължават да нанасят такива тежки поражения на руската армия.

На левия бряг на Днепър

Украинското настъпление в Запорожка област и руската контраофанзива край Авдеевка изглежда нарушават дисциплината на руските войници на някои места по фронтовата линия.

От 11 октомври Украйна за постоянно разположи свои сили на левия бряг (източния) на Днепър. Въпреки това руските окупатори на близкото село Кринки били хванати неподготвени от украинска атака в ранните часове на 28 октомври - четирима били убити, докато закусвали. Останалите около 25 руснаци панически избягали. Върнали се по-късно в рамките на по-големи военни части, целящи да върнат Кринки на територията на Русия. 

В последвалия сблъсък победата била за Украйна. 

"Рашисти на седмицата"

Настъпи време отново да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получават бабите от "Отрядите на Путин", които търсят спасение от суровия руски климат. 

"Ние, "Отрядите на Путин", предлагаме да се купят няколко Бермудски острова, за да се построят санаториуми и здравни центрове, за да може нашите деца, жителите на нашата страна, да почиват там. И ние от "Отрядите на Путин" с удоволствие бихме отишли там, тъй като средната годишна температура е 26-28 градуса. Това ни устройва. Ние от Кубан ходим на ваканция само през лятото. Можем да предложим на жителите на тези острови да гласуват на референдуми. Може би те ще се съгласят да са част от нашата страна. И всичко ще бъде наред". 

Бермудските острови са британска задморска територия. На Лондон едва ли ще се хареса ексцентричната идея на "Отрядите на Путин".

Със "сребърен медал" награждаваме председателя на Либерално-демократическата партия на Беларус Олег Гайдукевич.

"Глупаците (литовците) седят, а битовите им сметки нарастват всеки месец. Плащат луди пари. И после казват: "литовският президент застава зад своя народ". Ако той заставаше зад своя народ, щеше да мисли за това как да плащат по-малко. Защо не купувате електричество от Беларус? "Не ние ще търпим". Питат го: "Защо?" Той отговаря: "Някой ден Лукашенко ще се разболее, трябва да почакаме още 10 години". И така чакат Лукашенко да се разболее 30 години. И още 30 години ще чакат. Ще умрете, а ние ще си живеем тук. Нищо лошо няма да ни се случи. Сега чакат Путин да се разболее. Няма да стане. И Русия никога няма да падне на колене. (...) И когато президентите ни рано или късно починат, за вас ще стане по-зле. Защото заради действията ви млади и ядосани хора ще ги заменят и ще ви унищожат по-бързо. Молете се за Лукашенко, молете се за Путин, молете се Бог да им даде здраве всеки ден, за да не се кандидатират само за един мандат през 2024 г., ами и през 2030 и 2035 г. Така ще бъде по-добре за вас, европейци, защото в противен случай ситуацията може да стане много по-зле. За вас, не за нас".

Хипотезата на Гайдукевич бихме могли да тестваме още сега. Е, за тази цел трябва да повярваме на "златните медалисти" от "Генерал СВР", които съобщиха, че Путин е умрял в 20:42 часа на 26 октомври (четвъртък).

В 10:43 часа на 27 октомври (петък) следваният от близо 450 000 души канал в "Телеграм", претендиращ за близки връзки с Кремъл, съобщи, че трупът на президента е държан във фризер в резиденцията му във Валдай. 

Ако се питате кой тогава ръководи заседание на Съвета за сигурност на Русия към 14:00 на 27 октомври - двойник на Путин, разбира се.

Повече за "Генерал СВР" и "смъртта" на Путин може да прочетете в долния линк.