Местата в Столичния общински съвет са 61. За пълното мнозинство трябват поне 31 гласа. Прогнозата кой колко мандата получава е на база екзитпола на „Алфа рисърч“, така че има известна степен на предварителност.

Най-голямата група ще бъде тази на "Обединени за София", зад която стоят ПП-ДБ и "Спаси София" с 26 общински съветници.

Този резултат автоматично означава две неща. Първо - те не могат да взимат еднолични решения и ще се нуждаят от подкрепа от другите групи. Второ - всички останали, потенциално, могат да взимат решения и без тях, ако се обединят в опозиция. Заедно имат повече от достатъчно гласове, подчертават от агенцията.

ГЕРБ към момента изглежда, че ще има 13 мандата.

Трета по численост ще е групата на БСП - 9, следват "Възраждане" - 7, КОД и "Има такъв народ" - по трима общински съветници.

Един от често обсъжданите въпроси по време на кампанията беше как при очаквана липса на пълно мнозинство в СОС най-голямата група на ПП-ДБ ще управлява и ще се наложи ли в София мини модел на сглобката на национално ниво - т.е. с ГЕРБ.

Могат ли от ПП-ДБ да се коалират с третите от БСП?

Потенциално - да. Заедно биха имали 35 гласа в местния парламент, които са достатъчни.

Първите могат да търсят подкрепа за конкретни решения и от всички останали, но подкрепа само от ИТН и само от КОД няма да им стига за мнозинство.

Последна хипотеза - с кого могат да се коалират вторите от ГЕРБ?

Ще имат нужда от широка подкрепа – БСП и „Възраждане“.

Обединение с тези две сили няма да им е достатъчно. Трябва да получат подкрепа и поне от ИТН или КОД.