Не са регистрирани тежки нарушения на сигурността на изборите миналата нощ. Това съобщиха тази сутрин от МВР.

От вътрешното ведомство допълниха, че не са постъпили сигнали за напрежение около секциите или местата за предаване на бюлетини, макар че медии показаха как биват дори изгонени, когато опитват да заснемат как кандидат-кмет се меси в работата на избирателната комисия (БНТ в с. Буковлък, Плевенско).

Над 15 000 служители на МВР следяха за опазването на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден.

Полицията временно задържа съпругата на кандидат за кмет на село Юлиево, Община Мъглиж, след като бяха намерени списъци с имена в автомобила ѝ. Според жената, това били нейни роднини и приятели.

Изяснява се за какво са служили те и дали става въпрос за купуване на гласове.

Симпатизанти на кандидат за кмет атакуваха членовете на секционна и общинска избирателни комисии във врачанското Борован. Това съобщи за БТА председателят на ОИК-Борован Димитър Попов. Той обясни, че в ОИК са получили сигнал, според който кандидат за кмет се опитва да се меси в броенето на бюлетините в една от секционните комисии.

„Със секретаря и един зам.- председател, от различни партии, се отправихме към въпросната секция, за да се опитаме да разберем какво се случва, но вече се беше събрала доста голяма тълпа от хора, имаше полиция, напрежението беше сериозно и ние се върнахме в ОИК“, обясни Попов.

По думите му, след това от ОИК-Борован са разговаряли по телефона с всички членове на секцията и е станало ясно, че за определен брой бюлетини е възникнал спор за кого е гласувано и дали са валидни. Дадено е указание за всяка една оспорвана бюлетина, за която има съмнение какъв точно е вотът в нея и дали е валидна или невалидна, да се взема решение от всички членове на СИК и всички представители на партии, обясни Попов.

Напрежение имаше и в село Крупник, община Симитли (общината е известна като "меката" на преференциите, които винаги отиват при сина на Апостол "Поли" Апостолов, кмет на Симитли, б.р.).

В населеното място броенето на бюлетини не можа да приключи навреме заради множество сигнали и поправка на изборните протоколи.

А пред една от секциите на площада вечерта се бе събрало множество от хора, подкрепящи и двамата кандидати за кметове.

Хората "арестуваха" бюлетините и казаха, че докато не се вземе решение от ЦИК, няма да пуснат бюлетините да излязат оттам.

Оказа се, че спорът е малко "сапунен сериал". Кандидатите за кметския стол са Александър Равначки от ИТН и Иванка Чакалска от „Партия на Зелените“. Обаче при броенето на бюлетините става ясно, че председателят и зам.-председателят на СИК са като Капулети и Монтеки в „Ромео и Жулиета“. Председателят е снаха на един от кандидатите, а зам.-председателят – дъщеря на другия кандидат.

За съспенс, при броенето на бюлетините резултатът излиза с две бюлетини разлика в полза на единия кандидат и тук започва драмата.

Зам.-председателят на СИК решава да вземе 4 невалидни бюлетини и да ги направи валидни, за да може майка ѝ да спечели. В комисията започва скандал, вследствие на който половината членове напускат СИК.

Пред залата, в която се броят бюлетините, се събира почти цялото село.

В интервю за БНТ от ОИК-Симитли казаха, че са запознати с казуса в 18-а СИК в Крупник и се надяват там броенето на гласовете да приключи и комисията с мнозинство да реши, че признава резултатите. До късно вечерта обаче това не можа да се случи, тъй като 5 от 9-те членове на избирателната комисия са си тръгнали.

След 5 ч тази сутрин БНР съобщи, че членове на две секционни избирателни комисии от район "Красно село" изобщо още не са пристигнали в столичната зала "Арена София", за да предадат изборните си книжа. Документите на близо 800 комисии се обработваха призори все още.

Общият брой на секционните избирателни комисии в София е 1640, като се очакваха над 6000 членове да предадат изборните книжа.