Система, която следи и систематизира сигналите и така помага на МВР да прави по-добро разположение на силите си;

Повишено доверие от гражданите, които до момента са подали три пъти повече сигнали от местните избори през 2019 г.;

Първа осъдителна присъда за изборни престъпления.

С това се похвалиха днес МВР министърът Калин Стоянов и главният секретар Живко Коцев, които обобщиха дейността два дни преди първия тур на местния вот в неделя.

До 10 ч на 27 октомври са получени 1080 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Те са за различни нарушения - най-вече купуване на гласове, но и неправомерна агитация, унищожаване на имущество и др.

През 2019 г. същите сигнали са били 431, каза Стоянов, като изтълкува това като повишено доверие у гражданите.

До момента в МВР има 142 образувани досъдебни производства (от които - за нарушаване на политическите права са 124). През 2019 г. те са били едва 44 досъдебни производства, или 3 пъти по-малко.

От думите на Живко Коцев стана ясно, че най-много идват от областите Бургас, Варна, Монтана, Враца, София-град и т.н.

"Схемите са добре известни – дават се обещания за осигуряване на работа, опрощаване на дългове към кредитни институции, заложни къщи, вересии, обещания за дърва за огрев срещу глас – това са стандартните, класическите схеми", добави главният секретар.

Тази година за глас се плащат от 40 до максимум 150 лв., обявиха МВР шефовете.

"Уверявам ви, че всеки сигнал се проверява обективно, всестранно и в пълна степен", каза Коцев, като специално спомена сътрудничеството с прокуратурата.

В края на миналата седмица има и първа осъдителна присъда по бързо производство - тя е от област Плевен.

В Несебър също се върви към финал на разследването, при което данъчен служител бе задържан ефектно с голяма сума пари, и който ще бъде скоро привлечен към отговорност.

В обезпечаването на секциите ще участват около 15 500 служители.

"В момента продължаваме да съпровождаме към съответните СИК и области изборни книжа, печати, материали, машини, технически средства за видеозаснемане", каза още Живко Коцев.