Още тази вечер Върховният административен (ВАС) ще се произнесе дали премахването на машинното гласуване е законно, стана известно по време на заседанието на съда по казуса. То е и единствено, тъй като няма касационна инстанция, а жалбите срещу акта на ЦИК от петък бяха общо 12.

Решението на съда се очаква по повод жалби срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което късно в петък (по едно съвпадение - точно след като Пеевски и ГЕРБ се изказаха в тази посока - б.р.) бе отменено машинното гласуване. Сред обжалвалите решението на избирателната комисия са две политически формации – „Продължаваме промяната – Демократична България“ и тази на Иван Христанов - ПП „Единение“.

Решението е обжалвано и от няколко физически лица, сред които и председателят на Обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева, от кандидат кмет на Шумен, от бившия депутат и кандидат за съветник от ДБ Петър Славов и др. Жалбите на 2 от физическите лица бяха върнати днес за отстраняване на нередности.

Днес във ВАС се явиха лично Петър Славов, народните представители от коалиция ПП-ДБ Надежда Йорданова и Васил Пандов, председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева, както и зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Отделно от това има второ административно дело, образувано пред ВАС - жалба срещу това, че ЦИК отмени решението на ОИК-София. Както и Клуб Z писа, столичната комисия реши, че ще се гласува с машини. Централната го обяви за нищожно и сега общинската избирателна комисия жали този акт.