Безкрайност. И своеобразно предаване на футболния трон, бъдейки на футболния трон. Такива чувства остави снощната церемония за връчване на "Златната топка" на списание "Франс Футбол" в Париж. 

Лео Меси бе коронован за осми път с най-високото индивидуално отличие в най-обичания спорт. И, разбира се, организаторите се бяха подготвили. На видеостената в залата и на тв екраните осмицата бе обърната надолу, така направи знака за безкрайност.

Никой не е печелил "Златната топка" повече пъти и скоро не се вижда как този рекорд ще бъде съборен. 

Същевременно остана впечатлението, че Меси се сбогува с голямата сцена. И със "Златната топка". Той ще поиграе още година-две в Америка, след което планът е да завърши кариерата си в клуба, в който е проходил в играта, но никога не е "бродирал" професионално - "Нюелс Олд бойс" от родния Росарио. Все пак Лионел е на 36 г. и е малко вероятно да бъде активен футболист на 40. Както и отново да облече екипа на европейски клуб.

Така Меси символично предаде короната на двама, може би трима, свои (и на Кристиано Роналдо) наследници - вторият в класацията тази година Ерлинг Холанд, третият Килиан Мбапе и Джуд Белингам, който бе отличен с наградата "Копа" като най-добър млад футболист до 21 г.

Аржентинецът няколко пъти подчерта класата на Холанд и Мбапе, отчитайки техните постижения и за периода, за който грабна осмата. И няколко пъти изтъкна, че бъдещето е тяхно, ще вземат по много "Златни топки".

„Искам да говоря и за Килиан Мбапе, и Ерлинг Холанд. Те са невероятни играчи. Убеден съм, че през идните години един от тях ще спечели “Златната топка”. Нямам никакви съмнения, че дълги години те ще властват на терените. Ще бъде един вълнуващ дуел. Даже този трофей можеше да е в твоите ръце, Холанд.”

Меси говори дълго, повече от всеки и от всеки друг път на "Златната топка", но тези думи са най-знаковите на паметната вечер. Особено последното изречение, като се има предвид, че норвежецът спечели "требъл" с "Манчестър Сити", заби над 50 гола, изпочупи куп рекорди. Нямаше как Лео да си замълчи за това.

А церемонията наистина бе по-различна, историческа. "Бълхата" получи наградата си от Дейвид Бекъм, който го привлече в "Интер Маями". Преди 10 години кариерата на бившия халф завърши в "Пари Сен Жермен". Клубът, в който може би приключи европейското пътешествие във футбола на Меси. В града, в който единствено се връчва "Златната топка".

А чрез Бекъм бе почетена паметта на починалия преди броени дни сър Боби Чарлтън. Тогава на видеостената грейнаха снимки на Дейвид с един от най-великите за 60-те години. Иконата на "Манчестър Юнайтед" е причината Бекс да се озове при "червените дяволи" и така да започне фантастичната си кариера.

"Диего, където и да си, това е за теб, честит рожден ден".

На вчерашния ден, на който Диего Марадона трябваше да навърши 63 г., не беше възможно това да остане пропуснато. Лео почете паметта на един от най-великите в историята, който бе и негов треньор.

Меси благодари на много хора - най-вече на замесените за сбъдването на голямата му мечта - да стане световен шампион с Аржентина. В залата бяха съотборниците му Емилиано Мартинес, Лаутаро Мартинес, Хулиан Алварес и той ги спомена поименно. 

Наколко пъти пожела на Мбапе, Холанд и всички останали "никога да не свалят нивото, винаги да се стремят към върховете и да се борят за мечтите си, никога да не се отказват, колкото и да е трудно".

"Всички “Златни топки” са специални за мен. Винаги съм казвал, че колективните награди са по-важни от индивидуалните. Примерно "Манчестър Сити" имаше страхотен сезон и в момента това е най-добрият отбор в света, каза Лео. - Казват, че "Барселона" е бил най-силният тим в онази ера, но не ни е било лесно. Имали сме тежки загуби и лоши моменти. Избрах да напусна Европа и да отида в "Интер Маями", където съм много щастлив.”

По-късно той заяви пред френските медии, че няма как да презентира трофея на "Парк де пренс" в мач на "Пари Сен Жермен". Имаше предвид как бе изпратен от феновете на ПСЖ през пролетта - с освирквания и призоваване да напусне. Въпреки това изтъкна, че е бил щастлив в Париж, децата му не искали да си тръгват, лично и семейно е имал хубави моменти край Айфеловата кула.

А шоуто не мина и без негативни моменти. Обявеният за вратар №1 Мартинес бе освиркан от хора в залата - явно французи, които не му позволяваха да говори. Причина за това е поведението на стража на Аржентина след финала на Световното, когато си позволи неприличен жест към феновете на "петлите".

Тогава един от водещите - Дидие Дрогба, се намеси и призова "един голям шампион да бъде оставен да говори".

Меси, към когото от друга страна имаше само аплаузи и въздишки, потвърди, че дълго ще си почива и празнува. Това се случва за първи път, откакто е професионален футболист по това време на годината. Причината е, че "Интер Маями" не се класира за плейофите на Мейджър лигата. Така повече от два месеца геният ще се радва на живота извън терена, а през януари ще започне подготовка за новия сезон.

Празненства ще има и в Маями, обеща Дейвид Бекъм. Ще се веселим така, както го правят в Маями, рече един от създателите на американски отбор, привлякъл най-големия играч на нашето време в заника на футболния му път.