Ирландската комисия за защита на данните трябва да прецени дали обявеното намерение на „Мета“ да въведе в ЕС от ноември платен достъп за предоставяните услуги в замяна на липса на реклами съответства на европейското право.

Това заяви говорителят на Европейската комисия Тим Макфий в отговор на въпрос.

„Научихме за съобщенията на „Мета“. ЕК не коментира търговските решения на частни дружества. Всяко дружество, което иска да предлага услуги в ЕС, трябва да спазва европейските ценности - включително за защита на личните данни, за отворения пазар и за висока защита на потребителите“, каза той.

И допълни, че в Европа не действат правила, които да забраняват предлагането на платени услуги, предоставяни иначе чрез разпространението на реклама. Това обаче трябва да се извършва при пълното спазване на действащите правила за проследяването на потребителите.

ЕК още няма оценка дали предвидената промяна ще отговаря на европейските правила.

Говорителят припомни, че според решение на Съда на ЕС данните за потребителите може да се събират само при изрично изразено съгласие. В този случай Ирландската комисия за защита на данните трябва да направи преценка дали са спазени насоките на съда и европейското право.

Извън САЩ и Канада „Мета“ предлага услугите си чрез дъщерно дружество, регистрирано в Ирландия. Именно затова комисия на Зеления остров се занимава с надзора на дейността на американския технологичен гигант.