„Нека бъда напълно открит. За нас не стои въпросът за признаването на независимостта на Косово.“

Това заяви сръбският президент Александър Вучич на пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристигна на посещение в Белград.

„Казвал съм го в редица случаи. Горд съм, че го казвам пред председателя на ЕК“, допълни той.

Президентът увери, че Сърбия знае отлично задълженията си и ще ги изпълни. Но отбеляза нещо, за което по думите му, ако някой в Европа е виновен, това не е Урсула фон дер Лайен. И то е, че Косово спъва създаването на Асоциацията на сръбските общини в северната част на страната.

„Ако искате да бъда напълно искрен, няма да прехвърлям отговорността, не е в моя стил. Но се страхувам, че няма да видим тази асоциация скоро.

Знам добре всички балкански трикове. Знам кой какво прави. Знам, че ще бъде трудно. Но вярвам, че много хора добре виждат това“, допълни Вучич.

И припомни, че Сърбия е направила доста повече отстъпки в сравнение с Косово.

„Става дума за прилагането на Охридското споразумение“, обясни Урсула фон дер Лайен, като имаше предвид признаването на Косово от страна на Сърбия.

Това по думите й е част от няколко стъпки, включително за признаването на документи и институции от страна на Белград. То, от друга страна, върви заедно със създаването на Асоциацията на сръбските общини. Така ще бъде проправен пътят към нормализирането на отношенията между Белград и Прищина.

Председателят на ЕК обаче не отговори на журналистически въпрос как може да иска Сърбия да признае Косово, при положение че пет страни членки на ЕС отказват да го направят. Това са Испания, Румъния, Словакия, Кипър и Гърция.

Посещението на Фон дер Лайен бе част от обиколката й из Западните Балкани. Тя представя плана на ЕС за растеж на региона. Брюксел смята да подкрепи реформите там с 6 милиарда евро.

Газовият интерконтектор между Сърбия и България, който се строи със значителната подкрепа на ЕС, ще бъде открит до края на ноември, съобщи още Вучич. До 15 дни трябва да завърши изграждането и да бъдат получени всички разрешителни за функционирането му.