Израелските въоръжени сили казаха, че военните им водят "ожесточен ръкопашен бой" в Газа на фона на сухопътната им офанзива срещу "Хамас", а ООН предупреди, че бойното поле се е превърнало "в гробище" за деца, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Стотици обекти, принадлежащи на кървавата терористична организация "Хамас", бяха атакувани чрез "координирани въздушни и сухопътни удари", заяви днес говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

В този момент нашите войници се сражават на бойното поле, водят ожесточени боеве и елиминират терористи, каза още Хагари. "През следващите седмици от всички нас ще се изисква устойчивост и търпение", добави той

Военното крило на "Хамас" пък заяви, че е взело на прицел "два бронирани автомобила" с противотанкови снаряди и че неговите бойци са "унищожили" израелски сили, като са им устроили засада в сграда в северната част на територията.

Междувременно УНИЦЕФ съобщи, че досега в Газа са били убити 3450 деца.

"Газа се превърна в гробище за деца", заяви днес в Женева говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър. 

По данни на хуманитарните агенции на ООН в Газа са свършили питейната вода, храната, горивото и лекарствата. Според ООН всеки ден е необходимо да се доставят поне 100 камиона помощи, за да се осигурят основните нужди на 2,2 милиона души, които живеят в ивицата Газа.

Автоколона от 26 камиона, превозващи спешно необходима хуманитарна помощ, е пристигнала в Газа снощи, съобщи палестинският Червен полумесец. Той обаче добави, че все още не е разрешено да се внася гориво. С това общият брой на камионите, влезли в Газа от началото на войната между Израел и "Хамас", достигна 144, посочва ДПА.

Преди началото на войната в палестинската територия влизаха средно по 500 камиона дневно. По информация от Израел 80 камиона с помощи са готови за проверки преди влизане в ивицата Газа днес.

Израелската армия е елиминирала висш командир на радикалното движение "Хамас", отговорен за терористичното нападение на две населени места в Израел на 7 октомври. Информацията съобщиха днес от израелската армия като уточниха, че това е станало с техен изтребител, предаде ДПА.

Насим Абу Джина "е издавал заповедите при кръвопролитието на 7 октомври в кибуца Ерез и мошава Нетив Хасара", заявиха израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) и израелската Служба за вътрешна сигурност ("Шин Бет") в съвместно изявление, публикувано в приложението "Телеграм".

"В миналото Абу Джина командваше военновъздушната мрежа на "Хамас", като участваше в разработването на безпилотни летателни апарати и парапланери за нуждите на терористичната организация", се казва още в изявлението. "Неговото елиминиране възпрепятства в значителна степен усилията на терористичната организация "Хамас" да всее смут в сухопътните действия на израелските Сили за отбрана".

Израелската армия разруши и дома на фигура номер едно в „Хамас“ Салех ал Арури, предаде Франс прес