Саудитска Арабия е почти сигурният домакин на Световното по футбол през 2034 г., след като при изтичането на крайния срок за подаване на заявки вчера бе единственият кандидат.

Това обяви ФИФА в официално съобщение. Австралия също имаше намерение да претендира, но реши да не го прави, така напревара няма да има.

Решението кои да приемат Мондиалите през 2030-а и 2034 г. ще бъде окончателно взето на конгреса на ФИФА в края на следващата година. А домакините вече са ясни.

Юбилейният Мондиал след 7 г. ще е на три континента - за първи път, след като две кандидатури е обединиха - тази на Испания, Португалия и Мароко, както и на Уругвай, Аржентина и Чили. Плановете са тогава първенството да започне в Латинска Америка - първото, през 1930 г., е проведено в Уругвай. След това да се премести в Европа и Африка.

През 2026 г. шампионатът ще е в САЩ, Мексико и Канада.

Осем години по-късно Световното явно ще бъде дадено на Саудитска Арабия, която и без това вече е трайна и комерсиална футболна дестинация. Кралството домакинства на турнири за национални купи и суперкупи на европейски страни. Направи и първенство с мегазвезди като Кристиано Роналдо, Карим Бензема, Садио Мане и т.н. и т.н. Отделно от това има интереси в спортове като професионален бокс, голф, моторни, начело с Формула 1.

Така 12 г. след Катар, най-голямото спортно събитие в света се завръща в Близкия изток. И се очертава отново да се проведе през зимата, когато температурите са по-поносими.

"За Австралия щеше да бъде е трудно да се конкурира с кандидатурата на Саудитска Арабия за домакинство на Мондиал 2034", коментира пред "Ройтерс" главният изпълнителен директор на Австралийската футболна централа Джеймс Джонсън, след като страната избра да не участва в надпреварата.

Той изрази недоволство от краткия срок за проучване на евентуалното домакинство, тъй като ФИФА призова за кандидатури на 4 октомври.

"Беше лека изненада, че процесът е толкова ранен, но вижте, ние се опитахме да се справим с това. За всяко решение, което взимам за австралийския футбол, разглеждам силните и слабите страни, възможностите и заплахите", заяви Джонсън пред журналисти по видеоконферентна връзка от Доха, Катар.

"Осъзнах, че можем да имаме шанс, но мисля, че в крайна сметка резултатът нямаше да бъде благоприятен за Австралия... Трябва да сме реалисти, Саудитска Арабия е силна кандидатура. Те имат много ресурси и не само, свързани със Световното първенство за мъже през 2034 година. Те смущават европейския клубен футбол в момента. Тяхното правителство дава приоритет на инвестициите във футбола и с това е трудно да се конкурираме", добави той.

Джеймс Джонсън коментира още, че Австралия ще се съсредоточи върху кандидатурите за Купата на Азия за жени през 2026-а и Световното клубно първенство през 2029 г.