Хранилищата за природен газ в ЕС наближават максималния си капацитет, което кара местните енергийни компании да насочат излишните количества към газохранилища в Украйна преди настъпването на зимните месеци и свързаното с тях пиково търсене.

Съоръженията в ЕС вече са пълни на почти 99 процента, надминавайки целите на Брюксел за 90 процента запълняемост до ноември. Това съобщи „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА. Британското издание се позовава на данните на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe – GIE).

• По данни на специализираната платформа Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI) българското газохранилище в Чирен е запълнено на 90,06 на сто.

Данните показват, че ЕС е успял да складира много повече газ досега тази година, отколкото някои се страхуваха след нахлуването на Русия в Украйна. Това е станало поради продължаващия внос на втечнен природен газ и намаленото търсене.

Големите количества природен газ, складиран в ЕС, правят общността по-малко уязвима от енергийни шокове, и са гаранция, че Европа ще разполага с цялата необходима й енергия за предстоящата зима.

„Рискът от недостиг на газ в Европа е нисък тази зима, но все пак такъв има и е свързан с мащабни непланирани прекъсвания на доставките или дълги застудявания, които може да засегнат Европа и Азия по едно и също време. Европа се е запасила толкова добре, колкото е възможно“, каза Наташа Филдинг - ръководител на ценообразуването на газа за Европа в компанията „Аргус“.

Тъй като вместимостта на складовете в ЕС е почти изчерпана, компаниите все по-често се обръщат към Украйна, където се намират едни от най-големите газохранилища в Европа. Това повишава количеството природен газ, съхранявано в страната, до най-високото ниво, откакто Русия нахлу там.

Други пък плащат на танкери за пренос на втечнен природен газ да функционират като плаващи хранилища.

Анализаторите посочват, че допълнителните количества складиран газ може да предотвратят по-нататъшно голямо покачване на европейските цени, които паднаха с до 10 процента във вчерашната търговия заради прогнозите за по-топло време през идните седмици.

Цената на природния газ на хъба TTF, който е еталон за цените в Европа, също бе нестабилна, тъй като търговците реагираха на войната между Израел и „Хамас“. Израел също така спря производството в офшорно находище недалеч от Газа.

Украйна се явява алтернатива за съхранение на газ въпреки рисковете от инвазията на Русия. Част от причината е в това, че Киев предложи стимули за съхранение като евтини тарифи и освобождаване от мита за три години, което позволява газът да бъде лесно реимпортиран в ЕС.

Резервоарите в Украйна до голяма степен са разположени дълбоко под земята и са в западната част на страната, далеч от фронтовата линия. В момента те съдържат повече от 2 милиарда кубика газ, принадлежащи на субекти от ЕС. Данните са на украинската държавна газова компания „Нафтогаз“. Тя е предложила повече от 10 милиарда кубика, или една трета от националния капацитет на Украйна, на чуждестранни клиенти.

„Нафтогаз“ съобщи по-рано, че 128 от нейните съоръжения за съхранение на „синьо гориво“ из цялата страна са били повредени от руските атаки между януари и октомври т.г., въпреки че представители на сектора твърдят, че нито едно подземно хранилище не е било засегнато.

Междувременно 21 танкера са класифицирани като плаващи хранилища за втечнен природен газ край бреговете на Европа към 30 октомври. Това твърди Алекс Фроли - пазарен анализатор в консултантската фирма Ай Си Ай Ес (ICIS). Преди седмица броят им бе 16, а в началото на месеца - около 10.

Плаващите съоръжения и украинските газохранилища надграждат максималния капацитет за съхранение на ЕС – почти 100 милиарда кубични метра газ. Така само чрез запасите от газ, ЕС може да покрие между два и два и половина месеца пиково потребление през зимата.