През 2006 г. имаше балотаж за избор на президент. Ръката ми учудващо и за самия мен се вдигна и пусна бюлетина за Георги Първанов срещу Волен Сидеров. Емоциите са си емоции - но политическият избор е въпрос на здрав разум. Тази неделя в София ще има балотаж за избор на кмет. Знакови сини фигури вече подкрепиха откровено комунистическия кандидат Ваня Григорова - за да накажат натоварения с интензивна ДС история Васил Терзиев. Знакови фигури на ГЕРБ - с Бойко Борисов начело - също подкрепят Ваня Григорова. (По-добре държавна собственост, отколкото Държавна сигурност...)

Всеки, който гласува с омраза ще накаже само и единствено себе си. Терзиев има поразително еднообразен семеен произход от ДС. Неговото настояще е комбинация от ляв либерализъм, удобно настанен върху много пари, и политическа принадлежност към Запада. Григорова има възгледи и политическа база, която е изцяло комбинация между радикален традиционен комунизъм и вдъхновен путинизъм - вижте партиите и личностите, стоящи зад кандидатурата ѝ. Проследете личните ѝ изказвания за войната в Украйна, за българската (руската) енергетика и т. н.

Сините демократи и народняците от ГЕРБ сигурно имат някакви аргументи да подкрепят Ваня Григорова - освен откритата омраза към Васил Терзиев и всичко, което неговата личност въплъщава - и в миналото, и в настоящето. Не е лошо да чуем тези аргументи. Но извън всяко съмнение, основният аргумент за тези антикомунисти - истински и мними - да подкрепят Григорова в неделя е старата българска народна поговорка: "Ще си извадя окото - да се смеят на тъща ми, че има кьорав зет!" Това ще е основният аргумент за неделя. Бих искал само да припомня, че през 2016 и 2021 гг.. този тип избиратели в България вече си извадиха едното око, гласувайки за Румен Радев. Мнозина сега ще изпищят - "Не сме ние, ония гласуваха за Радев!" Сигурно са прави за себе си.

Но за България е все едно. Едно озлобено мнозинство българи на два пъти натресе начело на държавата един примитивен слуга на чужди интереси. Сега в неделя едно озлобено мнозинство се готви да натресе на София политическа фигура, комбинираща путинизъм с радикално левичарство. Тези две мнозинства сигурно имат различни участници. Но за България това е принципно едно и също мнозинство...

Не знам кое е по-добре - държавна собственост или Държавна сигурност. Едно е сигурно - имаме всички шансове да се възползваме в пълна мяра и от двете. И да окьоравеем напълно - и с двете очи...

Коментарът на Огнян Минчев е от фейсбук.