Слушах вчера от любопитство Григорова и Терзиев.

Опитвам се да съм предимно позитивна, което напоследък е рядкост на политическия небосклон. И за двамата може да се каже - те са млади, умни, образовани и симпатични. Последното не знам дали е от значение, вероятно.

Признавам си, че Терзиев малко ме приспа, ама не, защото не говори интересно (наистина не говори интересно), а защото е много откровен. Да, проблемите на София са толкова много и толкова отдавна натрупвани, че няма как да се оправят с едно махване на вълшебната пръчица. И за всеки проблем Терзиев вади разни числа, стратегии, възможни сложни и дълги решения... Човек се чувства като в час по математика.

Виж, при Григорова е като в час по литература - приказки, романи и малко филм. Всичко се решава с вълшебната пръчица. Тя пък не се свени да нагазва в територии, които по никакъв начин не са в правомощията на един кмет и да обещава, че ще светне всичко, ако спечели изборите.

Интересни са и атаките срещу двамата - за Терзиев е ясно, пораснаха ни на главите тия му роднини. Това си остана единственият му минус, което говори добре за него. Явно в личен план не могат да му извадят никакъв компромат.

Същото важи и за Ваня Григорова - няма кирливи ризи. Тя пък е атакувана по стара българска традиция за това, че е жена, че е атрактивна жена и заради произхода си. Твърдят, че е от ромски произход, което не виждам какъв проблем може да бъде. По принцип софийските роми не са така низвергнати и необразовани, напротив, те си правят матури и завършват гимназии толкова често, колкото и софийските нероми.

Така че няма нищо сензационно във Ваня Григорова и в това, че е от средна или до средна класа софийско семейство, което я е подкрепяло да стане това, което е. Казвам го за несофиянци, които имат предимно други отношения с ромите при тях. Имам приятели, познати и съученици, колеги също и няма никаква разлика. Толкова за произхода ѝ. Че е красива и играе малко със сексапила си е факт, но хайде да пораснем и да се научим, че една жена може да е с рокля с деколте и ако това вцепенява някого, проблемът е при него и трябва да поработи над първобитните си рефлекси. Толкова по тая тема също.

На Григорова не са ѝ това точките за критика, разбира се, а тоталната подмяна на лявата политика с популизъм. За голямо мое съжаление, тя посочи много проблеми, които са абсолютно сериозни за София. Обаче или няма никакъв план за решаването им, или идеите ѝ за "решаването" са вцепеняващи. Не деколтето.

Да, в София няма обществени тоалетни и това е проблем за всички, не само за хората в колички

За хората в колички, но и за останалите, проблемът са тротоарите. Или ги няма, или са отхапани от кооперации и заведения, или са тотално разбити. Има и една мода да се правят половинметрови бордюри, които са окей за Сергей Бубка, но за възрастни хора, деца или колички са непреодолими. Да, това е част от напълно хаотичното строене, което разказа играта на столицата.

И наистина проблем са онези високи сгради, които спряха циркулацията на въздуха от Витоша

Ама те са построени законно и всичко си е окей, няма как просто да кажеш, че ще ги бутнеш. Много щекотлив проблем, който иска много ресурс за решаването му. Ресурс в смисъл на умни глави, не на площадни лозунги. По същия начин е щекотлив и проблемът с концесиите. И също изисква много ресурс. Също чух какво каза Григорова за училищата. И тук е права, ама пак обърна тотално логиката.

Не са проблем елитните гимназии и училища, а лошото качество на образованието на неелитните

И затова всички софиянци търчат като изоглавени из целия град, за да заведат детето там, където ще го научат да чете и смята наистина. И още неща ще го научат. Тоест не елитните гимназии трябва да се махнат, а всички училища да достигнат някакво все пак не толкова различно ниво на преподаване. А това става с хора, базата е вторичен проблеч. Трябват повече учители, повече училища, по-малки класове и повече училищни занимания, платени от държавата или общината. Който има пари и претенции пак може да ходи на балет при примабалерината, но за останалите също трябва да има възможности. Това е инвестиция и се изплаща, макар не след два месеца, а след 12 години, но се изплаща.

Обаче това не е работата на кмета

Ако има предвид, че ще направи басейни за всеки квартал, така че учениците да се научат да плуват, защото това е животоспасяващо умение - супер. Но се боя, че нямаше това предвид, щото заговори нещо за шлосери. Аз мислех, че тая професия вече не съществува. Поради машини, роботи и прочие, знаете. Оказва се, че все още се търсят и хора за рязане на елементи, обаче няма кадри. Понеже гугълнах да видя какъв е проблемът с шлосерите, първото, което ми излезе, е дописка от "24 часа" от юни тази година. Заплатите са 3500 лева и пак нема ора. Предпорагам, че вече не е достатъчно просто да чертаеш с молив по шаблона, а трябва да управляваш машината с компютър. Това обаче си е по-елитно образование.

Та в тоя смисъл не елитните училища трябва да се затворят, а всички да са елитни, ама в смисъла на да ти върши работа, това което научаваш в тях.

Останах с впечатление, че шабът на Григорова е минал през заглавията на вестниците през последните три месеца и това е кампанията ѝ. Идеално за опозиционер, ама като кмет трябва да знаеш и какво ще правиш с тия проблеми. Примерно наистина е добра идея това с басейните, ама трябва да се прибавят и квартални общински стадиони, спортни съоръжения, площадки - защото сега толкова няма такива, че хората се записват да поиграят футбол или тенис примерно в 23 ч. Преди това няма. Обаче май спортът е към капиталистическите занимания и не е в концепцията ѝ.

Този анализ на провала на истинската лява политика обаче разглежда нещата в чисто идеалистичен план. Ако наистина ставаше дума за политика и идеи. Всъщност зад Григорова стоят старите червени капитали, малоумниците от проруските движения и сега застанаха и новите, менящи си цвета капитали. Та няма нищо ляво в тая цялата работа. Дано софиянци както винаги са по-умни и не се оставят да ги хванат на тая въдица.