Германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер забрани дейността на радикалната ислямистка терористична организация „Хамас“ и палестинската мрежа Самидун в Германия. Войнстващата ислямистка организация „Хамас“ и палестинската мрежа „Самидун“ вече няма да имат право да действат в Германия в бъдеще. Мрежата действа и под имената "Hirak - Палестинско младежко мобилизационно младежко движение (Германия)" и "Hirak e.V.".

Последиците и за двете организации са сходни: всички активи ще бъдат конфискувани, присъствието в интернет и дейностите в социалните медии ще бъдат забранени. Според оценки на Федералната служба за защита на конституцията Хамас се подкрепя от около 450 души в Германия, много от които са германски граждани. Въпреки това в Германия няма официален клон на ислямистката групировка. Сдружения, близки до групировката, бяха забранени преди няколко години, а "Самидун" се описва като "мрежа за солидарност с палестинските затворници". Според конституционни експерти „Самидун“ принадлежи към радикалната палестинска организация PFLP (Народен фронт за освобождение на Палестина) и е антиизраелски настроена. Самият PFLP пропагандира въоръжена борба срещу Израел, но за разлика от Хамас не е религиозно ориентиран.

Бруталната терористична атака на „Хамас“ срещу Израел доведе и до антисемитски нападения и разгорещени дебати за правото на Израел да се защитава в Германия. В реч днес вицеканцлерът Роберт Хабек от Зелената партия предупреждава за нарастващ антисемитизъм - сред ислямистите, сред десните екстремисти, но също така и "в част от политическата левица".

В почти десетминутното видео в X и Instagram Хабек ясно се позиционира на страната на Израел. Критиката към политиката на страната трябва да бъде позволена, а отстояването на правата на палестинците не е забранено в Германия. Не бива обаче да се допуска насилие срещу евреи под каквато и да е форма:

"Антисемитизмът не трябва да се толерира под никаква форма. Мащабът на ислямистките демонстрации в Берлин и други градове в Германия е неприемлив и изисква твърд политически отговор", заяви вицеканцлерът и министър на икономиката.

Хабек изрази загриженост относно вълните от омраза в мигрантската среда, но предупреди, че десните от дълго време таят антисемитизъм в Германия. Косвено напомняйки за „Алтернатива за Германия“, Хабек предупреди, че привържениците им омаловажават Холокоста, описвайки световната война като "гледка от птичи поглед". Хабек отправи критики и към движението за климата. Антисемитизмът "за съжаление съществува и сред младите активисти", каза той.

"Антиколониализмът не трябва да води до антисемитизъм", каза Хабек. "В това отношение тази част от политическата левица трябва да преразгледа аргументите си."

Въпреки това зеленият политик похвали факта, че германското представителство на климатичното движение "Петъци за бъдеще" ясно се е разграничило от изявленията на международната секция относно войната в Газа. Това било "повече от достойно за уважение".

Пряката критика на Хабек е насочена към Грета Тунберг и международната секция на „Петъци за бъдеще“. В Инстаграм организацията твърди, че медиите по света са "финансирани от империалистически правителства, които подкрепят Израел", и говори за "промиване на мозъци". Тунберг също така е призовала за стачка за солидарност с палестинците в социалните мрежи. И двата акаунта популяризираха палестински организации, които нарекоха войната срещу „Хамас“ "геноцид".

Основното послание на видеоклипа на Хабек е ангажиментът на Германия към Израел от историческа отговорност. Обръщайки се към демонстрантите в Германия, той заяви, че изгарянето на израелски знамена е престъпление, както и възхваляването на действията на „Хамас“. "Ако сте германец, ще трябва да отговаряте за това в съда, а ако не сте германец, рискувате да загубите и статута си на пребиваване. Всеки, който все още няма разрешение за пребиваване, дава основание да бъде депортиран".

Това е вторият път, в който Хабек коментира събитията в Израел в онлайн видео. Преди две седмици той вече беше направил подобни коментари - и беше похвален за изявата си. Мнозина възприеха думите на Хабек като важно изявление, докато подобни коментари на федералния канцлер Олаф Шолц и федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер досега бяха възприемани по-скоро като бледи.

Заместник-канцлерът получава много похвали за новото обръщение и от различни партии. Той задава правилния тон "както никой друг в това федерално правителство", заявиха и от опозиционния ХДС.