Българските институции, политици, общественици и медии да не остават безучастни към надигащия се антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата в България и да реагират при всяка една проява на нетолерантност в обществото.

Това се подчертава в декларация, представена от Организация на евреите в България "Шалом", в която се осъждат езикът на омразата и антисемитизмът в страната. Декларацията е подписана от 420 души.

„Ние имаме ясна и еднозначна позиция спрямо езика на омразата, ксенофобията и антисемитизма и Организацията на евреите в България „Шалом“ е изразител на тази позиция. Ние заставаме зад нея във всеки опит борбата ѝ с тези прояви и реч да бъде подкопана както от политически лидери, така и от - обществени фигури“, посочват от „Шалом“.

Преди дни на страница на привърженици на "Възраждане" в Телеграм беше пуснат антисемитски колаж с грубо антисемитско съдържание, в което присъстваше и образът на Соломон Паси. "Оправданието" на Костадин Костадинов беше, че това не бил официален партиен канал, без извинение или опит да се покаже ясна позиция по темата. "Шалом" тогава даде случая на прокуратурата. Но и преди депутати от "Възраждане" са имали доста размити изказвания по отношение на отричането на антисемитизма.

„Ще продължим да работим спрямо силите, знанията и уменията си за доброто на нашата държава и общество, както винаги сме правили и както се очаква от всеки един българин. Няма да допуснем хора или институции да определят качествата и да класифицират евреите или която и да е обществена група в България и да бъдем разделяни в категории: благодарни или неблагодарни, полезни или вредни. Всички ние като българи отговаряме пред еднакви закони и имаме равни свободи и всяко ограничение на тези свободи е осъдително“, казват още от "Шалом".

Те допълват, че въпреки внушенията и твърденията на отделни личности, които използват политическия си капитал за сеене на омраза, българските граждани и институциите ще се включат с тях в спирането на тези явления.

В централната софийска синагога  бяха председателят на "Шалом" д-р Александър Оскар, издателката Жаклин Вагенщайн, основателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, представителят на Американския еврейски комитет за България Виктор Меламед, Виктория Бехар, председателят на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев, депутатът от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Даниел Лорер. 

По-рано през седмицата от МВнР, "Продължаваме промяната - Демократична България" и посолството на САЩ също излязоха с позиции, в които осъждат разпространението на език на омразата, призивите за насилие и хомофобия, както и антисемитски изявления.