Осъдителни присъди са получили 7 чужди граждани, по члена за незаконно пресичане на границата, съобщават от Районна прокуратура - Добрич. Интересно е, че бегълците не са с обичайния профил - от Афганистан, Сирия или Мароко, а са с израелски паспорти тръгнали от Ивицата Газа (или поне до такава информация са достигнали разследващите - б.р.).

"След като преминали през територията на турската държава, достигнали до границата с Република България и нелегално влезли в страната на неустановено към момента място.

След тридневен преход в гориста местност, били подпомогнати от трима българи, които трябвало срещу заплащане да ги транспортират до София. Целта на чуждите граждани била да достигнат до Западна Европа.

Вместо това те били отведени до село Карапелит, област Добрич, и оставени в къщата на една от задържаните за подпомагането им, където им били поискани допълнително пари за довършване на уговорката. Чужденците успели да избягат и потърсили помощ от местни жители, които ги отвели до полицейско управление", описват случката от прокуратурата.

Седмината получават присъди от 8 месеца условно, с по 3 г. изпитателен срок, както и глоба в размер на 500 лева за всеки.

Държавното обвинение е скючило споразумения с тях, които се равняват на окончателна присъда, т.е. - не подлежат на обжалване.

Ето и съобщението на прокуратурата от днес:

Районна прокуратура - Добрич приключи работа по седем бързи производства по чл. 279, ал. 1 от НК. Те са започнати на 31 октомври 2023 година, когато група от седем мъже, преминали без разрешение границата на Република България, била задържана в село Карапелит. Всеки от тях бе осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 8 месеца, като изтърпяването на наказанието му бе отложено с 3 години изпитателен срок. Чужденците ще трябва да заплатят и глоба в размер на 500 лева за всеки.

Според информацията, събрана по случая, чуждите граждани тръгнали от Ивицата Газа и са от Израел. След като преминали през територията на турската държава, достигнали до границата с Република България и нелегално влезли в страната на неустановено към момента място. След тридневен преход в гориста местност, били подпомогнати от трима българи, които трябвало срещу заплащане да ги транспортират до София. Целта на чуждите граждани била да достигнат до Западна Европа. Вместо това те били отведени до село Карапелит, област Добрич, и оставени в къщата на една от задържаните за подпомагането им, където им били поискани допълнително пари за довършване на уговорката. Чужденците успели да избягат и потърсили помощ от местни жители, които ги отвели до полицейско управление.

Одобрените от Районен съд – Добрич споразумения не подлежат на обжалване и са окончателни.