Две рускини повече от година не могат да получат статута на бежанци в България и са заплашени с депортация в родината им, пише вестник „Новая газета. Европа“.

Статията е озаглавена „Деветте кръга на ДАБ“, като се визира Държавната агенция за бежанците. Заглавието е игра на думи с „деветте кръга на ада“.

ДАБ отказва да разгледа повторно случая на Елена Санина и Оксана Глазунова, след като веднъж е отхвърлила молбите им. На два пъти през последните две седмици жилището им в Бургас е било посещавано от имиграционната полиция.

Двете жени са от ЛГБТ общността и са двойка. Оксана Глазунова е режисьор, а Елена Санина е актриса. Повече от десет години те ръководили камерния московски „Театър 31“. Той бил закрит през 2017 г. след донос и посещение на противопожалрната инспекция. Според Санина обаче властите били недоволни от репертоара, в който например имало пиеси против войните в Чечня.

Войната в Украйна, избухнала на 24 февруари 2022 г., заварила двойката в България. Двете жени били в отпуск и го прекарвали у нас. Визите им били пред изтичане. Но били наясно, че не могат да се приберат в родината им.

Санина и Глазунова получили отказ за удължаване на визите. След това те ходили цели 6 пъти в Дирекция „Миграция“. Оттам ги препращали да подават молба за статут на бежанци в ДАБ по местожителство.

Агенцията разглеждала първата молба на рускините от март до октомври 2022 г. Явно обаче тя била лошо написана. Двете жени нямали адвокат и представа как трябва да разкажат за своя случай. Пред изданието Санина признава, че те смятали, че преследване има само тогава, когато полицията бие някого. Затова не споменали за закриването на театъра и тормоза заради принадлежността им към ЛГБТ общността.

ДАБ отказала на жените статут на бежанци. Те обжалвали, но градският съд взел страната на Агенцията.

Тогава Санина и Глазунова обжалвали пред Върховния съд. Той също отхвърлил молбите, но рускините изобщо не били известени за решението. За него те научили едва когато отишли да си подновяват зелената карта - документ, който ДАБ издава на кандидат-бежанец вместо паспорт.

По съвет на адвоката си Елена и Оксана отказали да си приберат руските паспорти. На 10 октомври те подали нова молба за убежище. Този път адвокатът им помогнал и приложил доклад за преследванията на хора с различна сексуална ориентация в Русия. Тази молба била подадена в София, където се смятало, че нещата стават по-лесно.

Две седмици по-късно в апартамента на Санина и Глазунова дошла имиграционна полиция. Тя смятала, че е замесен човек, свързан с руските служби. Той бил руснак и шофирал колата, с която дамите влезли в България от Северна Македония в началото на 2022 г. След запознанството им мъжът на име Максим редовно контактувал с тях в социалните мрежи. А преди обиска им се обадил и попитал защо полицията му звъни по телефона и пита за тях.

Полицаите заплашили Санина и Глазунова с екстрадиция. Същевременно рускините допускат, че в имиграционната полиция все още може да не са пристигнали документите, че те са подали нова молба в ДАБ.

На 30 октомври при тях дошла отново миграционна полиция. На двете жени бил връчен документ, че въз основа на отхвърлянето на първата им молба от страна на ДАБ е започнало производство по връщане в страната на произхода им, страната на преминаване или трета страна.

От Агенцията отговорили на запитване на потърпевшите, че новата им молба е разгледана и че по нея е взето решение. Но не им казали какво е то. Адвокатът поискал да получи документа. И той получил отказ с мотива, че в ДАБ загубили документа, потвърждаващ, че той е доверено лице на рускините.

Отчаяни, Елена Санина и Оксана Глазунова отишли в София. И там разбрали, че от ДАБ изобщо отказали да разглеждат техния случай. Мотивът им бил, че в продължение на 1 година, докато била разглеждана първата молба, нямало засилване на репресиите в Русия. Което фактологически не е вярно - наскоро е затегнат законът, забраняващ ЛГБТ пропагандата.

Двете рускини отново се готвят да оспорят решението на ДАБ в съда, пише „Новая газета. Европа“. В момента Санина и Глазунова не знаят какво ще се случи с тях в близко бъдеще. Те са в неведение дали Дирекция „Миграция“ ще започне процедура по тяхната екстрадиция или ще им дадат шанс да обжалват решението на ДАБ.