Платформата “Ти броиш” ще изпрати допълнителни застъпници в 9-а Френска езикова гимназия този уикенд за балотажа на местните избори в София.

Това се казва в съобщение на организацията.

Клуб Z писа за прелюбопитния феномен там - Васил Терзиев, който иначе побеждава убедително на първи тур, във Френската няма... нито един глас. Поне в протокола. Най-много - 120, има кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян. 

При това на запис се чува:

"Осем пет  - 120", отбелязва членката на СИК, която брои гласовете, визирайки 85 - номера на бюлетината на местната коалиция на ПП-ДБ и "Спаси София".

"Трайчо ли е?", пита записващата резултатите друга членка на комисията (вероятно има предвид Трайчо Трайков, който спечели още на първи тур кметското място в р-н Средец).

И после сама се поправя:

"Ааа, неее... Васил... Терзиев, нали за общината".

Съответно пък солидните 30 гласа има Светослав Витков - "съсед" в протокола на "категоричния победител" Хекимян (например Ваня Григорова има 57 вота и това означава, че доскорошният журналист направо я "помита" в тази секция, б.р.).

Гласовете на "Хиподила" го правят четвърта сила и за тях не е невъзможно да се допусне, че са грешка и всъщност пък са реалният резултат на Хекимян.

"Също така гласоподаватели сигнализираха, че не са отчетени преференциите за общински съветници от ПП-ДБ (Спаси София). 

В четвъртък ОИК отхвърли жалбата на “Ти броиш” за нередностите в протоколите по отношение на преференциите. Според членовете на ОИК данните за общинската листа са попълнени правилно", пишат днес от платформата. 

“ОИК няма правомощие да разпорежда повторно преброяване на гласовете след приемане на секционния протокол и предаване на изборните книжа и материали на общинската администрация. Протоколът на СИК представлява официален свидетелстващ документ, съставен от длъжностни лица в кръга на службата им и до доказване на противното по надлежния съдебен ред, следва да се приеме”, оправдали се от комисията.