Роберт де Ниро е главният герой (или антигерой) на новия, оформящ се като "звезден", процес.  Жена, която е работила като главен личен асистент на актьора в продължение на повече от десетилетие, заведе дело срещу него за тормоз.

Греъм Чейс Робинсън съди двукратния носител на „Оскар“ за дискриминация по полов признак и репресии, като иска обезщетение в размер на 12 млн. долара. Де Ниро контраатакува с дело за нарушаване на лоялността и за задължения, произтичащи от поверителност, като иска 6 млн. долара. Актьорът твърди, че тя е откраднала 5 млн. точки за въздушни мили от сметка, която децата му понякога използват, докато той е очаквал тя да вземе само 1 или 2 млн.

В четвъртък Робинсън даде показания срещу бившия си работодател, разказва БТА. Тя посочи гневния му изблик към нея по време на показанията му два дни по-рано като пример за дискриминационното му лошо отношение спрямо нея, съобщава АП. Тогава в хода на показанията си актьорът и носител на "Оскар" не успя да сдържи нервите си.

Де Ниро: Всичко това са глупости

Де Ниро, който на моменти изглеждаше намръщен, се сдържаше да не избухне по време на дисекцията на взаимодействията му с бившата му служителки, преди накрая да "изригне":

"Всичко това са глупости!"

Двукратният носител на "Оскар", известен с изпълненията си в хитови филми като "Ловецът на елени" и "Разяреният бик", беше първият свидетел по делото, заведено от Греъм Чейс Робинсън. 

Робинсън, която е работила за Де Ниро между 2008 и 2019 г., е получавала 300 000 долара годишно, преди да се оттегли като негов вицепрезидент по производството и финансите.

Жената, натоварена в продължение на години с всичко - от украсяването на коледната елха до отвеждането на актьора в болница, след като пада по стълбите, го съди за 12 милиона долара обезщетение за причиняване на тежък емоционален стрес и накърняване на репутацията. 

Според нея актьорът е отказал да ѝ даде препоръка, за да си намери друга работа, когато тя е напуснала през 2019 г. след многократни сблъсъци с приятелката му.

Осемдесетгодишният Де Ниро даваше показания през по-голямата част от следобеда в понеделник, като се съгласи, че в даден момент е посочил Робинсън като лице за контакт при спешни случаи и е разчитал на нея да му помага с поздравителни картички за децата му.

Когато обаче адвокатът ѝ го попита дали я смята за съвестен служител, той се изсмя.

"Не и след всичко, през което преминавам сега."

Де Ниро на два пъти повиши тон почти до викане по време на показанията си. Веднъж, когато защитаваше взаимоотношенията на приятелката си с Робинсън, казвайки: "Вземаме решения заедно".

Вторият път се случи, когато адвокатът на бившата му служителка се опита да внуши, че през 2017 г. актьорът е притеснил клиентката му рано сутринта, за да го закара до болницата.

"Това беше един път, когато си счупих гръбнака, падайки по стълбите!", избухна разгневеният Робърт де Ниро.

По думите му дори в този случай той не я повикал непосредствено след инцидента, който се е случил в ранните часове на нощта, а часове по-късно на сутринта. 

Актьорът настоя, че се е отнасял добре с Робинсън, дори след като е купил къща с пет спални в Манхатън и ѝ е позволил да контролира част от приготовленията, за да може да се премести там с приятелката си Тифани Чен.

"Не е като да съм поискал от нея да отиде там и да търка и бърше подове. Така че всичко това са глупости", обяви той.

Адвокатът: Крещял ѝ я наричал с обидни имена

Във встъпителните изявления, които предшестваха показанията на актьора, адвокат Андрю Макърди заяви, че клиентката му Греъм Чейс Робинсън не е могла да си намери работа и се е страхувала да излиза от дома си, откакто е напуснала работата при Де Ниро. По думите му Де Ниро понякога ѝ е крещял и я е наричал с неприятни имена, което съответствало на сексистките му забележки по адрес на жените като цяло.

Макърди допълни, че проблемите между тях са възникнали, когато Тифани Чен е започнала да ревнува, че Де Ниро разчита на Робинсън за много задачи и че двамата общуват толкова добре. Адвокатът подчерта, че клиентката му никога не е имал романтичен интерес към Де Ниро, каквито са били подозренията на приятелката му.

Адвокатът на холивудската звезда Ричард Шонщайн на свой ред репликира, че Робърт де Ниро се е отнасял много добре с Робинсън, "но винаги е смятал, че тя заслужава повече".

Той описа Де Ниро като "мил, разумен, щедър" и каза на съдебните заседатели, че ще разберат това, когато чуят показанията на други лица, наети от компанията на актьора "Canal Productions", която е завела ответен иск срещу Робинсън.

"Снизходителна, унижаваща, контролираща, злоупотребяваща

Шонщайн нарече Робинсън "снизходителна, унижаваща, контролираща, злоупотребяваща", както че "тя винаги е играела ролята на жертва".

Дни по-късно на свидетелското място седна и Греъм Чейс Робинсън.  Де Ниро не се е явявал в съда, откакто показанията му приключиха във вторник. Тогава актьорът, ядосан от твърденията й, които го обвиняват в агресивно и сексистко поведение, демонстрира темперамента си, като се скара на Робинсън, крещейки: „Засрами се, Чейс Робинсън!“ Той бързо се извини след това.

Запитана в четвъртък от адвоката си колко често Де Ниро избухва гневно, Робинсън припомни на журито за този изблик.

„Той ми крещеше преди два дни“, каза Робинсън, която даде половинчасови показания.

Преди нея показания даде Тифани Чен, приятелката на Де Ниро, която повтори за сблъсъците си с Робинсън през 2019 г., докато асистентката работи по новозакупена градска къща, в която двойката планира да живее. Това ускорило оставката на Робинсън от една от компаниите на Де Ниро – „Канал продакшънс“.

41-годишната Робинсън работи там от 2008 г. насам, като длъжността ѝ се променя от изпълнителен асистент на вицепрезидент по продукцията и финансите, а заплатата ѝ нараства от около 75 000 долара на 300 000 долара. 

В поредица от имейли, показани на съдебните заседатели, Чен казва на Де Ниро, че според нея Робинсън има „въображаема интимност“ с него и е „злобно, несигурно, властолюбиво момиче“, което „си мисли, че е твоя съпруга“ и „иска да бъде господарката на къщата“. Запитана за имейлите, Чен не отрече и каза:

„Тя е луда“. 

В стремежа си да се противопостави на предположенията на Чен, че Робинсън желае романтична връзка с Де Ниро, адвокатът попита бившата асистентка дали е привлечена от актьора. Тя отговори отрицателно и също така отрече някога да е искала да живее с актьора, да се омъжи за него или да има дете.

Робинсън също така свидетелства, че от нея се е очаквало да отговоря на телефона по всяко време, когато Де Ниро се обади, и че той ѝ се карал, ако не вдигне на обаждане. Тя отрече предишните показания на Де Ниро, че той ѝ се обажда само в „цивилизовани часове“. Робинсън заяви, че са разговаряли по телефона от пет до десет пъти на ден, като първото обаждане обикновено е било между 5:30 и 7:30 ч., а последното - между 20:30 и 22:30 ч.

Тя казва, че той е бил толкова взискателен към нея, че тя винаги е носела телефона си, дори когато е отивала до тоалетната, и е избягвала местата без мобилна връзка.

Робинсън си спомни, че веднъж, когато извела дъщерята на приятел за 21-ия ѝ рожден ден, Де Ниро ѝ се обадил същата вечер и я помолил да му донесе мартини от ресторанта. Когато я посрещнал, за да му даде питието, бил по пижама и чехли, и ѝ се обадил отново по-късно в един през нощта.